Ще има въздушен парад за Гергьовден

18 прочитания

Български военни самолети и вертолети ще преминат над София в рамките на парада по случай Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще се проведе на 6 май 2018 г.

Над площад „Княз Александър I” ще преминат вертолет Ми-17, носещ националния флаг, вертолети Ми-24 и AS 532AL Cougar, военно-транспортен самолет C-27J Spartan, учебно-тренировъчни самолети L-39ZA и PC-9M, както и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На земята ще преминат и части от зенитно-ракетни комплекси С-125, С-200 и С-300.

Освен тях по площада ще минат представителни блокове на трите вида въоръжени сили, Националната гвардейска част, 68-ма бригада Специални сили, Военна полиция и други. По земята ще мине и бойна техника на въоръжение в Сухопътни войски, включително танкове Т-72, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, бронетранспортьори БТР-60ПБ, самоходни минохвъргачки „Тунджа”, зенитно-ракетни комплекси „Оса”, гаубици Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост Mercedes G 270, бронирани машини с висока проходимост HUMVEE, бойни бронирани колесни машини Commando Seleсt и M1117 Guardian и брониран автомобил Sand Cat.

Командващ на тазгодишния военен парад ще бъде командирът на сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

По-големият от стандартното парад е посветен на 140 години от сформирането на Българската земска войска, станало със заповед на княз Дондуков на 20 юли 1878 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Млади пилоти започват курс на L-39
Следваща публикация
Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Николай Ненчев е твърдо за F-16

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню