Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

11 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

„На всичко е ясно, че той (президентът Радев – бел.ред.) гледа на Изток, за всички е ясно, че той саботираше процеса на модернизация в българската армия. Защото вие си спомняте, че когато служебния кабинет взе решение за т.нар. самолети, не знам дали трябва да ги назовавам, защото ще кажат, че им правя реклама, всички държави членки на НАТО, които са съседни на България в момента правят модернизация на F-16, правят закупуване на F-16 и правят опити и сондажи за закупуването на F-35. Никъде не чухме някой да говори за Gripen. И това беше много ясна тенденция, която бе хваната точно от българския Парламент и точно искахме да има прозрачност в действията и събитията, които са се случвали във времето на служебния кабинет”, заяви Цветанов в ефира на bTV днес.

Вторият човек в ГЕРБ отново не пропусна да спомене т.нар. „Комисия „Gripen” и изводите ѝ, че има промяна, които са довели до дисквалифициране на един от участниците в конкурса.

„Тук, нали разбирате, че говорим за експерти, които са направили това решение, а когато ни се дава за пример Румъния, когато ни се дава за пример някоя друга държава, която е членка на НАТО, нека да видим какви са техните експертизи и какви са техните експерти”, казва още Цветанов.

Цветанов след това отново заяви, че с въвеждането на допълнителен критерии по време на служебното правителство е изолиран един от основните участници, който „е на основно въоръжение в държавите членки на НАТО”.

Не става кристално ясно от изказването на Цветанов как и защо президентът Радев е саботирал процесите на модернизация. Думите му могат да се приемат, че саботажът се състои в това, че не е бил избран F-16. В същото време Цветанов не коментира проваления през миналата зима проект за покупка на нови патрулни кораби за ВМС, нито многото други провалени обществени поръчки и забавяния в осигуряването на части и консумативи за въоръжените сили.

Цветанов се опитва да заяви, че нередностите, които са намерени от т.нар. „Комисия „Gripen” са станали факт по време на служебното правителство. В действителност, целият процес бе изготвена по време на кабинета „Борисов 2” и накрая запитването за даване на оферти бе подписана от министрите на този кабинет, а инвестиционния проект бе гласуван от предишното Народно събрание, където ГЕРБ отново имаше мнозинство, а Цветанов бе отново шеф на парламентарната група. Служебният кабинет „Герджиков” не взе никакво решение, а просто прие заключението на експертната комисия, като остави фактическото решение на кабинета „Борисов 3“.

Цветанов отново говори за някакви допълнителни критерии, които показва, че не е запознат с процедурата на избор. В действителност, става дума за задължително условие за разсрочено плащане, което е прието заради изискването заложено в инвестиционния проект приет от предишното НС. Въпреки, че това бе разписано черно на бяло в инвестиционния проект, т.нар. „Комисия „Gripen” прие, че такова изискване не съществува в документа.

Най-притеснителното в изказванията на Цветанов, е че показва една абсолютна предубеденост по въпроса, която той не демонстрира за първи път, преди рестарта на процеса по избор на нов боен самолет за ВВС, чиято стойност ще достигне 1,5 млрд. лева. Това повдига въпроса за неутралността на предстоящата процедура, за евентуалния политически натиск върху експертите, а също и поставя логичния въпрос, защо ако според председателя на най-голямата парламентарна група в НС, е толкова важно да се купи F-16, да не се мине към пряко договаряне за такъв изтребител, а е нужно да се прави нов конкурс?

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение
Следваща публикация
Ще има въздушен парад за Гергьовден
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша очаква да намали цена на F-35

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Меню