Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

37 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

„На всичко е ясно, че той (президентът Радев – бел.ред.) гледа на Изток, за всички е ясно, че той саботираше процеса на модернизация в българската армия. Защото вие си спомняте, че когато служебния кабинет взе решение за т.нар. самолети, не знам дали трябва да ги назовавам, защото ще кажат, че им правя реклама, всички държави членки на НАТО, които са съседни на България в момента правят модернизация на F-16, правят закупуване на F-16 и правят опити и сондажи за закупуването на F-35. Никъде не чухме някой да говори за Gripen. И това беше много ясна тенденция, която бе хваната точно от българския Парламент и точно искахме да има прозрачност в действията и събитията, които са се случвали във времето на служебния кабинет”, заяви Цветанов в ефира на bTV днес.

Вторият човек в ГЕРБ отново не пропусна да спомене т.нар. „Комисия „Gripen” и изводите ѝ, че има промяна, които са довели до дисквалифициране на един от участниците в конкурса.

„Тук, нали разбирате, че говорим за експерти, които са направили това решение, а когато ни се дава за пример Румъния, когато ни се дава за пример някоя друга държава, която е членка на НАТО, нека да видим какви са техните експертизи и какви са техните експерти”, казва още Цветанов.

Цветанов след това отново заяви, че с въвеждането на допълнителен критерии по време на служебното правителство е изолиран един от основните участници, който „е на основно въоръжение в държавите членки на НАТО”.

Не става кристално ясно от изказването на Цветанов как и защо президентът Радев е саботирал процесите на модернизация. Думите му могат да се приемат, че саботажът се състои в това, че не е бил избран F-16. В същото време Цветанов не коментира проваления през миналата зима проект за покупка на нови патрулни кораби за ВМС, нито многото други провалени обществени поръчки и забавяния в осигуряването на части и консумативи за въоръжените сили.

Цветанов се опитва да заяви, че нередностите, които са намерени от т.нар. „Комисия „Gripen” са станали факт по време на служебното правителство. В действителност, целият процес бе изготвена по време на кабинета „Борисов 2” и накрая запитването за даване на оферти бе подписана от министрите на този кабинет, а инвестиционния проект бе гласуван от предишното Народно събрание, където ГЕРБ отново имаше мнозинство, а Цветанов бе отново шеф на парламентарната група. Служебният кабинет „Герджиков” не взе никакво решение, а просто прие заключението на експертната комисия, като остави фактическото решение на кабинета „Борисов 3“.

Цветанов отново говори за някакви допълнителни критерии, които показва, че не е запознат с процедурата на избор. В действителност, става дума за задължително условие за разсрочено плащане, което е прието заради изискването заложено в инвестиционния проект приет от предишното НС. Въпреки, че това бе разписано черно на бяло в инвестиционния проект, т.нар. „Комисия „Gripen” прие, че такова изискване не съществува в документа.

Най-притеснителното в изказванията на Цветанов, е че показва една абсолютна предубеденост по въпроса, която той не демонстрира за първи път, преди рестарта на процеса по избор на нов боен самолет за ВВС, чиято стойност ще достигне 1,5 млрд. лева. Това повдига въпроса за неутралността на предстоящата процедура, за евентуалния политически натиск върху експертите, а също и поставя логичния въпрос, защо ако според председателя на най-голямата парламентарна група в НС, е толкова важно да се купи F-16, да не се мине към пряко договаряне за такъв изтребител, а е нужно да се прави нов конкурс?

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ заплашиха Турция, че покупката на С-400 ще доведе до последици в програмата F-35
Следваща публикация
Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

Меню