Отново пуснаха обществената поръчка за поддръжка на PC-9 и PC-12

463 прочитания

Министерство на отбраната стартира нова процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за самолетите Pilatus PC-9M и Pilatus PC-12/45. Това се случи днес, 31 май 2021 г.

Предметът на обществената поръчка е сключване на рамково споразумение за извършване на „Интегрирана логистична поддръжка на самолети Pilatus PC-9M и PC-12/45“. Срокът на рамковото споразумение ще е седем години, а проектната му стойност е 40 млн. лева без ДДС. Решението за стартиране е подписано от служебния министър на отбраната Георги Панайотов.

В рамките на споразумението ще се сключват конкретни договори, които да покриват доставка на оборудване за самолетите; доставка на автоматизирани системи за обучение; доставка на консумативи, инструменти, средства за наземно обслужване, контролно-измервателна апаратура и контролно-проверовъчна апаратура; извършване на планови и непланови ремонти; доставка на хардуер и софтуер; осъвременяване на техническата документация; обучение на персонал и други подобни.

Рамковото споразумение ще се възложи по схемата за договаряне без публикуване на обявление за поръчка. Това е олекотен метод за работа по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в рамките на който, не се прави подбор на участниците в процедурата, а директно се изпращат покани до компания или компании, които имат компетенция да извършат поръчката.

Може да се предположи, че поканата ще е само до оригиналния производител – швейцарската компания Pilatus Aircraft.

Това е вторият опит на МО на сключи рамково споразумение за логистична поддръжка на самолетите Pilatus. Предишната процедура бе пусната през септември 2020 г., но бе прекратена през март 2021 г., след като Pilatus Aircraft не успяха да подадат документация за участие, която да отговаря на изискванията на ЗОП.

Практически няма разлика в изискванията и техническото задание между прекратената и настоящата процедура.

Предишното рамково споразумение за поддръжката на PC-9 и PC-12 бе сключено през май 2014 г. и бе със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкa (36 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.

Въпреки тези вложения (повече от половината, от които направени по времето на министър Каракачанов), в момента в летателна годност е само един самолет PC-9M, като се очаква той да спре да лети до няколко седмици. По неофициална информация, основната трудност при този тип е обслужването на катапултните му кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата.

Свързани теми

Предишна публикация
Борисов продължи да се хвали за F-16, на фона на санкциите от САЩ
Следваща публикация
Ден на отворените врати в Безмер
463 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

МО иска да ремонтира два L-39

Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.

Представят антология с поезия писана от авиатори

На 10 октомври 2019 г. (четвъртък), от 18:30 ч., в Зала 1 на Централния военен клуб – София, ще бъде представена антологията „Поети, родени да летят“. Организатори са Командването на ВВС, Българското астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Меню