Млади пилоти започват курс на L-39

178 прочитания

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков обяви началото на курса. Пред общия строй на летателния, инженерно-технически и осигуряващ полетната смяна състав, той подчерта важността на тази подготовка и какви отговорности стоят пред младите пилоти и техните инструктори.

Това е вторият фундаментален етап от летателната подготовка на старши лейтенантите Георги Йорданов, Теодор Христов, Методи Иванов, Денислав Танков, Тодор Тодоров и Симеон Георгиев, които са от състава на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. През 2016 г. стартира тяхното обучение по програмата за интензивна летателна подготовка на млад летателен състав.

Те завършиха първия етап от своето обучение на самолет РС-9М, придобиха необходимите способности и присвоиха степен за класна специалност „военен пилот 3-ти клас”.

Съгласно план-графика от днес летателната им подготовка продължава по програмата „Бойно използване” и ще се осъществи на самолет L-39. Обучаемите преминаха през теоретична подготовка за приучване на самолета, положиха успешно изпити и бяха допуснати до летателна дейност.

Началник на курса е майор Пламен Попов, а негов заместник е майор Пламен Иванов. Под тяхно ръководство на летище Долна Митрополия младите пилоти ще бъдат обучавани от инструкторите капитан Иво Първанов и капитан Светослав Петров и капитан Янчо Христов. Програмата предвижда четири модула, през които курсистите ще придобият следните способности: техника на пилотиране и самолетоводене единично; техника на пилотиране по прибори денем; действие по въздушна цел денем, единично в прости метеорологично условия и ще усвоят групова слетяност.

„Пожелавам ви здраве, успех в летателното обучение и безаварийни полети”, каза в заключение генерал-майор Стойков. С команда „по самолетите” той даде начало на летателния ден.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент с Ка-26 в Свищов
Следваща публикация
Ще има въздушен парад за Гергьовден
178 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Меню