Руското МО показа останки от крилати ракети

27 прочитания

Руското МО проведе пресконференция на която бяха показани останки от крилати ракети, използвани при нанасянето на ударите по Сирия от 14 април 2018 г. Освен това бяха изнесени актуализирани данни за действията на сирийското ПВО.

На пресконференцията бяха показани останки от крилати ракети UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV) и Storm Shadow/SCALP EG. По част от останките бяха очертани поражения от осколки, за които се твърди, че са в резултат от поражения от сирийски зенитни ракети. Според руските военни, характера на осанките показват, че те са на свалени крилати ракети, а не на ракети взривили се в целите си.

Генерал-полковник Сергей Рудской, който изнасяше брифинга за журналисти, заяви, че на Русия са били доставени запазени образци на ракети TLAM И JASSM-ER, които ще бъдат изучени и използвани за усъвършенстване на различни образци руско въоръжение.

Според генерал Рудской, трите цели научно-изследователския център Барза, склад и бункер в района на град Хомс, са били поразени с общо 22 крилати ракети. 13 от тях са ударили центъра в Барза, седем са поразили склада, а две са ударили подземния бункер. Тези оценки са на база на проучвания на терен.

Бяха дадени и актуализирани данни за поразените крилати ракети. Според руското МО, сирийското ПВО в района на Дамаск е унищожило 46 крилати ракети, а ПВО-то в района на град Хомс, други 20 ракети. Или общо 66 ракети. По-рано бяха дадени данни за унищожаването на 76 крилати ракети от сирийските зенитни комплекси.

Генерал Рудской заяви, че част от ракетите не са достигнали целите си, поради технически проблеми. Ако се отчетата изстреляните 105 ракети, свалените 66 и ударилите целите си 22, то падналите по технически причини би трябвало да са 17.

Два дни след ударите по Сирия, руското МО изнесе данните, че сирийските комплекси Панцирь-С1 са изстреляли 25 ракети и са поразили 23 цели. Комплексите Бук М2Е са изстреляли 29 ракети и са поразили 24 цели. Комплексите „Оса” са изстреляли 11 ракети и са поразили пет цели, комплексите С-125 са отбелязали 13 пуска и пет поразени цели, комплексите Стрела-10 са имали пет пуска и три поразени цели, а комплексите „Квадрат” са изстреляли 21 ракети и са поразили 11 цели. Комплексите С-200 не са поразили нито една цел, въпреки, че са изстреляли осем ракети.

Според Пентагона, никоя от изстреляните по Сирия 105 крилати ракети не е била свалена от противника. Оценките на американското военно ведомство са за 40 неуспешни ракетни пуска от сирийското ПВО.

За сега има данни, че нито руските, нито американските данни, отговорят изцяло на истината. Показаните останки демонстрират, че някаква част от изстреляните крилати ракети не са достигнали целите си и вероятно са били свалени. Изначално версията на Пентагона за нанесен удар със 76 крилати ракети по неголям изследователски център, изглеждане слабо вероятна, особено предвид отчитането на пораженията по обекта. В същото време, заявената изключително висока ефективност на зенитни комплекси проектирани през 60-те и 70-те години, буди недоверие. Освен това, няма как независимо да бъде потвърдено, че всички показани останки принадлежат на свалени ракети.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus ще ребрандира CSeries
Следваща публикация
Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Меню