Откриха стрелбите на Шабла

863 прочитания

Днес, 7 юни 2021 г. с откриваща церемония на страните-участници на зенитния полигон Шабла бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“. Това съобщиха от МО.

В него ще вземат участие повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на Република България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО – ЗРВ и авиация с участието на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.

„В продължение на пет дни силите и средствата за противовъздушна отбрана и авиация ще водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели.“, каза на откриването заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и подчерта: „Предстоят ни дни с голяма динамика и натовареност по изпълнение на поставените задачи, свързани с поддържане и повишаване на подготовката на формированията за ефективни действия по земни, въздушни и надводни цели.“

Той обърна внимание, че това е най-мащабното международно участие на сили и средства в ежегодните стрелби на ЗП на ВВС „Шабла“.

В национален план основна цел на учението, което ще продължи до 11 юни 2021 г., е подобряване на взаимодействието между формированията от Българската армия, които участват в съвместна групировка, за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

Бойните средства, с които българските ВВС участват в „Шабла 2021” включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмовиците Су-25 и вертолетите Ми-24.

Изтребителите МиГ-29 ще изпълняват стрелби по светещи парашутни мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение.

Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.

Формированията за ПВО на Сухопътни войски от състава на Българската армия ще усъвършенстват подготовката си за поразяване на въздушни цели със ЗРК 9К33 „Оса-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийски формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Военноморските ни сили ще осъществяват стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“ и изпълняват задачи по контрол на корабоплаването и радиотехническо наблюдение с два кораба и брегови постове от системата „ЕКРАН“. Допълнително, с моторен катер и вертолет ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС. Флотската авиация също ще стреля – с 20-mm бордно оръдие Nexter 20 M 621, което стреля странично от вертолетите AS 565MB Panther.

За първи път ще бъдат използвани и дистанционно управляеми летателни системи (ДУЛС) от Военна академия „Г.С. Раковски“ и Съвместното командване на специалните операции за отчитане на резултатите от действията на авиацията и формированията от ЗРВ.

Република Сърбия участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”, както и пускове „въздух-въздух“ със самолети МиГ-29. Сръбските екипажи на МиГ-29 ще оперират от летище Граф Игнатиево.

Съединените американски щати ще се включат със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК AN/TWQ-1 Avenger.

Свързани теми

Предишна публикация
„В кой момент станах корумпиран – преди или след като подписах протокола за избор на F-16?“
Следваща публикация
Български и сръбски МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на Шабла
863 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

Меню