Airbus ще ребрандира CSeries

15 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Според Bloomberg, едно от названията, които се обсъжда е A200, като се планира по-малкият модел CS100 да стане A210, а по-големият CS300 да бъде прекръстен на A230. В момента обаче все още нямало финално решение по темата.

Източниците на Bloomberg заявяват, че основната причина за ребрандирането на семейството CSeries е желанието на Airbus да покаже, че самолетът влиза под неин контрол и той ще бъде интегриран с останалите модели на компанията, чийто индекси започват с буквата A.

Очаква се ребрандирането да бъде официално обявено паралелно с финализирането на сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries. Това се чака да стане факт преди авиационното изложение във Фарнбъроу, което ще се проведе в средата на юли.

Самолетът е известен като CSeries от 2004 г., когато Bombardier за първи път обяви, че работи по него. Първоначално двете модификации бяха известни, като C110 и C130, но след това добиха сегашните си означения CS100 и CS300.

Програмата CSeries страдаше от множество технически трудности, забавяния в графика и финансови затруднения. През октомври 2017 г. Bombardier обяви, че продава 50,01% от програмата на Airbus. След сделката канадската компания ще запази 31% от програмата, а инвестиционния фонд на правителството на Квебек Investissement Québec – 19%. Споразумението предвижда към 2023 г. Airbus да има опция да изкупи и останалите 49,99% от програмата.

В момента има 372 твърди поръчки за CSeries, а доставените самолети са 29.

Свързани теми

Предишна публикация
Eurofighter ще бъде обновен
Следваща публикация
Руското МО показа останки от крилати ракети
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M

Airbus е изплатил €80 млн. под формата на неустойки заради забавянията по програмата A400M Atlas. Това става ясно от тримесечния отчет на компанията, който бе публикуван днес, 31 октомври 2017 г.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

A321LR изпълни първия си полет

Версията на Airbus A321neo с удължена далечина на полет LR изпълни успешен първи полет днес, 31 януари 2018 г., от заводското летище в Хамбург, Германия. Полетът е продължил малко над два часа и половина.

Меню