Свалянето на Ил-20 – новите факти

94 прочитания

Унищожаването на руския разузнавателен самолет Ил-20 с ракета от зенитно-ракетния комплекс С-200, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия, по време на нанасяне на удар от четири израелски изтребители F-16 по цели в района, бързо доведе до остра криза в отношенията между Москва и Тел Авив.

Самолетът, изпълняващ задача в района на Идлиб е бил свален по време на заход за кацане на 17 септември 2018 г. Според първоначалната информация от руското военно министерство, което разпространи схема на събитието преди обяд на 18 септември, това е станало в 22,07 часа, при нанасяне на удар от израелски бойни самолети, които са били в този район между 22,00 и 22,10 часа. Останките на самолета (Ил-20М1 с руска държавна регистрация RF-93610, произведен 1973 г. и преминал капитално-възстановителен ремонт и модернизация през 2011 г.) са били намерени в морето на разстояние 27 km в западна посока от населения пункт Баниас в провинция Латакия. Това е в обичайния коридор, откъдето се извършва заход за кацане на авиобаза Хмеймим. Всичките 15 души на борда са загинали. Според други руски източници, връзката с екипажа на самолета е пропаднала около 23,00 ч.

Според говорителя на руското военно министерство, генерал-майор Игор Конашенков, който даде много рязка оценка на случилото се, израелските самолети умишлено са създали опасна ситуация за надводните кораби и летателни апарати в този район, като пускът на бомбите е бил в непосредствена близост до френската фрегата и захождащият за кацане в този момент руски самолет Ил-20. Той, според Конашенков, се е намирал на височина 5000 метра и бил приет от сирийската ПВО за противников самолет. Конашенков също е заявил, че Израел е предупредил руските военни по горещата телефонна линия между двете страни само една минута преди нанасяне на удара. Това не е дало възможност захождащият за кацане на авиобаза Хмеймим Ил-20 да бъде отклонен в безопасна зона.

Схема с официалната версия на руската страна

На този фон на остра реакции от страна на военните реакцията на президента на Русия Владимир Путин беше удивително мека – той е подчертал в своето първо изказване, че такива ситуации се получават от това, че Израел продължава да нарушава суверенитета на Сирия и е призова Тел Авив да не допуска подобни трагедии в бъдеще.

Събитието доведе и до неочаквана реакция от израелска страна. С цел да се запази установеното сътрудничество с Русия по повод воденето на бойни действия в Сирия и свободата на нанасяне на въздушни удари по цели, за които се смята, че представляват пряка заплаха за Израел. В четвъртък, 20 септември, израелска делегация, водена от командващия ВВС, генерал-майор Амикам Норкин е посетила Москва, за да предаде наличната от израелска страна информация, с която да хвърли повече светлина върху този трагичен инцидент. Посещението е било договорено на 18 септември при телефонен разговор между руския президент Путин и израелския премиер Бенеамин Нетаняху. Според израелският министър на отбраната Авигдор Либерман, обичайно Израел не разкрива подробности от действията на своите ВВС, но в този случай е направено изключение.

Момент от разговорите между двете страни. Лицата на повечето офицери от израелска страна са скрити

Делегацията, в която са включени офицери от военното разузнаване, оперативния отдел на ВВС и оперативния отдел на генералния щаб, предава 40-страничен доклад на английски и руски език, където е описана последователността на събитията на база на наличната информация (включително от радарите на израелските самолети за далечно радиолокационно откритие и управление, които са осигурявали ударната операция). Това е направено с цел да се докаже израелската теза, че злополучният Ил-20 е бил свален доста след като израелските изтребители F-16 са били вече кацнали и те не са ползвали руския самолет за прикритие по време на атаката на своите цели около Латакия, подхождайки от страна на морето на малка височина. Според израелската версия на събитията, ракетата от сирийския ЗРК С-200 е била пусната един час след удара. Също така, според израелски военни източници, цитирани от новинарската агенция РИА „Новости“, предупреждението за нанасянето на удара е било дадено много по-рано, а не една минута преди началото на операцията.

Според доклада, цитиран по данни на собствени източници от руския вестник „Коммерсантъ“, на 17 септември няколко сирийски зенитно-ракетни батареи са пуснали в посоката, откъдето са дошли израелските F-16 ракети С-200. Част от тях са паднали на територията на Ливан и в отдалечение от Латакия райони на Сирия, както и на запад в морето, където е бил свален руския самолет Ил-20.

Все още няма официални коментари от руска страна за фактите, изнесени от израелския доклад и доколко те съвпадат или противоречат с официалната руска версия, изнесена от генерал майор Конашенков на 18 септември.

Както съобщава вестник „Коммерсантъ“, в резултат от срещата руската и израелската страна са се договорили да съхранят координацията в Сирия и да продължат „имплементацията (осъществяването) на система за деконфликтизация“. Или казано с думи прости – Израел си запазва правото по свое усмотрение да нанася удари от въздуха по цели на сирийска територия (основно срещу военни цели – ирански и на организацията „Хизбула“), като при това се задължава да предупреждава своевременно руската страна и много да внимава къде и как се нанасят ударите.

Важността за постигане на договореност между Русия и Израел след свалянето на Ил-20 също е била подчертана и от израелския премиер Бенеамин Нетаняху, който е заявил, че израелците „имат право на самоотбрана“. Той също е добавил, че „коренът на проблемите се състои в опитите на Иран да използва сирийската територия за нападения срещу Израел и въоръжаване на неговите врагове“. Още в четвъртък лидерът на „Хизбула“ – проиранска въоръжена групировка в Ливан – е заявил в свое изказване, че въпреки усилията на Израел неговата групировка е успяла да получи от Сирия високоточни ракети.

Според израелски източници, за последните 18 месеца ВВС на страната са нанесли над 200 удара по цели на територията на Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция
Следваща публикация
Черна гора получи последните два Bell 412
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

Меню