ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

28 прочитания

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Бяха демонстрирани две базови мисии – търсене и спасяване на катапултирал се пилот на вражеска територия и „ер полисинг”.

По време на демонстрацията на бойно търсене и спасяване, бяха задействани няколко типа летателни апарати от състава на ВВС. Учебно-тренировъчен самолет L-39ZA извърши визуално разузнаване за откриване на катапултиралия се летец. Двойка щурмови самолети Су-25К осигуриха непосредствената авиационна поддръжка.

Единичен щурмови вертолет Ми-24В направи доразузнаване на района и осигуряваше периметъра. Двойка AS 532AL Cougar инфилтрираха в района на катапултиране спасителния екип. От едната машина спасителите се спуснаха по способа “fast rope”, от другата по способа „rappel”.

Спасителният екип, който се съставя от бойци от 68-ма бригада „Специални сили”, които осигуряваха периметъра и от парашутисти-спасители от авиобаза Крумово, които извършаха опознаване, оказване на долекарска помощ и евакуация на катапултиралия се.

Авиомедицинската евакуация бе извършена от единичен Cougar, като на борда му се намираше екип на Военномедицинска академия и спасители от авиобаза Крумово.

Ексфилтрацията на спасителния екип бе извършена от вертолет Ми-17 по способа „чепане”.

Бе демонстрирана и мисията „ер полисинг”. В ролята на нарушителя бе военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа. Той бе прехванат от двойка изтребители МиГ-29 и принуден да се приземи в авиобаза Граф Игнатиево. Изтребителната двойка показа и блокиране на летище.

Снимки: Георги ПЕТКОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

ELTA представи наземните си радари в София

Израелската компания Elta, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 16 април 2019 г., своето портфолио от наземно базирани 3D радари.

Меню