Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

69 прочитания

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Със сключването на договорите се създават необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, се казва в съобщението на правителството.

Парите са фактически предназначени за сключване на конкретни договори по силата на сключеното на 21 март 2018 г. рамково споразумение с РСК „МиГ”. За сега не е ясно за какви точно стоки и услуги ще бъдат вложени въпросните 26 млн. лева. Парите бяха залегнали в държавния бюджет за тази година и сега правителството просто разрешава тяхното харчене от МО.

В същото време, днес бе последното правителствено заседание за месец април. Въпреки многократните уверения и съобщения, инвестиционният проект за придобиване на нов изтребител не бе разгледан от правителството.

За последно през миналата седмица министър Каракачанов каза, че проектът е подписан от него и изпратен за междуведомствено съгласуване, което траело две седмици. Не е ясно от кога се броят въпросните седмици. На 4 април 2018 г. МО съобщи, че проектите са предвижени към Министерски съвет.

На последният Консултативен съвет за националната сигурност, който се проведе на 19 април, обаче бе взето решение за ускоряването на процесите по внасяне на проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерски съвет с последващо приемане от Народното събрание трябва, което трябва да се реализира от юни 2018 г. Това може да се използва за извинение от кабинета „Борисов 3” за допълнително забавяне на процесите.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител
Следваща публикация
Германия получи оферти за замяна на Tornado
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Предизвестен инцидент

На 26 април 2012 г. сутринта при излитане за полет в рамките на българско-американското учение „Тракийска звезда 2012” се разби двуместен учебно-тренировъчен изтребител МиГ-29УБ. Какво, как и защо се случи в тази априлска сутрин? На тези въпроси се опитва да отговори Красимир ГРОЗЕВ.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 45 (май 2012 г.)  

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Меню