Взимат мерки за намаляване на шума на летище София

16 прочитания

Във връзка с нарастването на въздушния трафик на столичното летище, ДП РВД, ГД ГВА и Летище София предприеха допълнителни мерки за ограничаване на самолетния шум до летище София, влезли в сила от 26 април 2018 г.

Мерките са в резултат от целенасочената политика на трите институции за намаляване въздействието на авиацията върху околната среда в условията на нарастващ трафик. Основният приоритет е безопасно провеждане на полетите в интерес както на пътниците, така и на жителите на град София и околните населени места, съобщават от РВД.

Въвежда се процедура за намаляване на авиационния шум при отлитане в източно направление, която предвижда след излитане самолетите, които се отправят към западно-европейските летища, да набират абсолютна височина от 4500 ft/1370 m, след което да изпълняват завой на ляво. Мярката ще позволи да не се прелита над село Долни Богров, а ако някои от тях минават, ще бъдат на височина от 1000 m над сградите, вместо на 400 m, както беше досега.

Ще бъде намален и авиационният шум при спиране на самолетите, след кацане на пистата на летище София. Процедурата отчита увеличената дължина на пистата и предвижда след кацане самолетите да не спират чрез използване на максималната обратна тяга на двигателите. Това ще позволи намаляване на шума над кварталите, разположени непосредствено до летището (Христо Ботев, Сухата река, Левски).

В случаите на задължително излитане в посока към София за времето 23,00 – 06,00 часа, то ще се изпълнява от началото на пистата. Предвижда се използване на цялата увеличена дължина на пистата на летище София и ще позволява прелитането над града да се извършва на по-голяма височина.

Процедура за забрана за отклонение от установените траектории на полета, с цел съкращаване на дължината на маршрута, при абсолютна височина по-малка от 5000 ft/1500 m ще ограничи практиката веднага след излитане самолетите да се отправят по най-късия път към летището за кацане. Мярката ще намали самолетния шум над София и Долни Богров.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители
Следваща публикация
ВВС започва тренировките за въздушния парад за Гергьовден
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха полетите Баку – София

Днес, 16 януари 2018 г., стартираха редовните полети по линията свързваща столиците на България и Азербайджан. Полетите се осъществяват от азербайджанската авиокомпания Buta Airways.

Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година

Обслужените пътници през периода са почти шест милиона и половина (6 490 096), което е ръст от 30,3% на годишна база. Изминалата година беше рекордна в историята на столичното летище, заявяват от столичния аеропорт.

10 години Lufthansa Technik в България

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

Меню