Концесията на летище София се обжалва от всички неуспели

1K прочитания

Всички четирима неуспели кандидати са подали жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това стана ясно днес, 29 юли 2019 г., когато изтече последния срок за подаване на жалби.

На 17 юли Министерство на транспорта обяви, че концесията на летище София се взима от консорциума „Соф Кънект”, в който водеща роля има инвестиционният фонд Meridiam.

На сайта на КЗК може да се види, че жалбите срещу това решение са четири, точно колкото и са отпадналите кандидати – „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш., „Фрапорт България“ ЕАД, консорциумът „Витоша” и Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи.

Консорциумът „Соф Кънект” имаше най-ниско предложение за общ размер на инвестицията и третото по размер годишно концесионно плащане, но въпреки това офертата му бе оценена с 86,12 точки, докато класираният втори „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. има 80,31 точки.

КЗК има едномесечен срок да се произнесе по всяка от четирите жалби, след образуването на производство по тях, но този срок рядко се спазва, поради натовареността на комисията. Обаче предвид важността на процедурата е много вероятно КЗК да се опита да се произнесе в срок.

В консорциума „Соф Кънект” водеща роля има инвестиционният фонд Meridiam, но процент в него има и строителната фирма Strabag. Въпреки, че широко бе прокламирано, че операторът на летище Мюнхен Flughafen München GmbH взима концесията, това не е така. Компанията реално само партньор, който първоначално ще поеме управлението на летището, като подизпълнител.

Според „Капитал”, чрез Strabag, консорциума „Соф Кънект” се свързва с депутата Делян Пеевски. От консорциума отричат да имат връзки с български бизнесмени и политици.

След произнасянето на КЗК участниците в процедурата могат да обжалват и на втора инстанция – Върховния административен съд.

Свързани теми

Предишна публикация
Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16
Следваща публикация
ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартират законови промени заради концесията на летище София

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

Авиокаст: Епизод 5

АВИОКАСТ се завръща след дълго отсъствие, този път за постоянно. Първият епизод на подновената поредица…

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

Меню