Половин век от първия полет на Boeing 747

628 прочитания

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

Проектът стартира три години по-рано, през април 1966 г. две сериозни имена от американската авиационна индустрия си стискат ръцете и дават начало на модела 747. Това са Хуан Трип, собственик на авиокомпанията Pan Am, и Бил Андерсън, изпълнителен директор на Boeing по онова време. Сделката е свързана със създаването на изцяло нов широкофюзелажен пътнически самолет, който ще може да прелита Атлантическия океан.

Boeing 747 се ражда от останките на един провален проект за тежък стратегически транспортен самолет за ВВС на САЩ. Програмата CX-HLS е спечелена от Lockheed с бъдещия C-5 Galaxy, но конструкторите на Boeing решават да използват разработените технически решения за създаването на голям пътнически самолет, за какъвто Хуан Трип настоява вече няколко години. А причината за това става ограниченият летищен капацитет в зората на реактивната ера в гражданската авиация. Решението според Трип е по-малък брой самолети, които да могат да превозват повече пасажери.

В средата на 60-те се смята, че е въпрос на време пътническите превози да станат масово свръхзвукови, затова и бъдещият Boeing 747 се строи с идеята, че ще бъде използван за превоз на пасажери ограничено време, след което ще се трансформира в карго машина. Затова е и заимствано техническото решение от неосъществения CX-HLS за поставяне на пилотската кабина ниво над пътническия салон.

През април 1966 г. Pan Am става и стартов клиент, като поръчва 25 броя Boeing 747, като стойността на сделката е $525 млн. (над $4 млрд. днес).

Първият прототип на гиганта е показан сглобен на 30 септември 1968 г. Той е сглобен в новия завод на Boeing край Еверет, Вашингтон. Към този момент за машината има близо 150 поръчки от 26 авиокомпании.

Първият полет става факт на 9 февруари на следващата година. Командир на полета е Джак Уадел, а втори пилот е Браян Уайгъл. На борда е и бордният инженер Джес Уолик. Въпреки някои технически проблеми, полетът преминава успешно и продължава 76 минути.

В изпитателната програма са включени общо пет прототипа, които натрупват общо около 1400 часа във въздуха. Тестовете се проточват, заради редица технически проблеми, включително и с двигателите JT9D.

Първият търговски полет е изпълнен на 22 януари 1970 г. от Pan Am и е между Ню Йорк и Лондон.

За тези 49 години на търговска експлоатация, всички 747 са изминали около 121 млрд. километра и са превозили 5,9 млрд. пасажери.

До края на декември 2018 г. са построени общо 1548 броя Boeing 747, a в търговска експлоатация се намират малко над 500 машини, като броят им продължава да намалява, защото самолетът продължава да губи позиции на пътническия пазар, където е изместван от по-икономичните двудвигателни модели на Boeing и Airbus. Въпреки това, Boeing има да изпълнява 24 поръчки за машината, което при намаления темп на работа е достатъчно за почти три години. Популярността на 747 остава висока в карго бранша.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария отново не успя да продаде старите си МиГ-29
Следваща публикация
Гърция гледа сериозно към F-35
628 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

B-17 катастрофира в САЩ

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max

Американският самолетостроител Boeing показва влошени резултати в резултат на кризата с най-продавания им модел 737 Max. За първите четири месеца на 2019 г. са доставени с 24% по-малко самолети в сравнения със същия период през миналата година. Това съобщава Reuters.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Boeing приключва 2017 г. с 912 нетни поръчки

Американският самолетостроител Boeing приключи 2017 г. с 912 нетни поръчки и така е много вероятно да бият конкурента си от Airbus по отношение на продадени пътнически самолети за изминалата година.

Меню