Половин век от първия полет на Boeing 747

729 прочитания

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

Проектът стартира три години по-рано, през април 1966 г. две сериозни имена от американската авиационна индустрия си стискат ръцете и дават начало на модела 747. Това са Хуан Трип, собственик на авиокомпанията Pan Am, и Бил Андерсън, изпълнителен директор на Boeing по онова време. Сделката е свързана със създаването на изцяло нов широкофюзелажен пътнически самолет, който ще може да прелита Атлантическия океан.

Boeing 747 се ражда от останките на един провален проект за тежък стратегически транспортен самолет за ВВС на САЩ. Програмата CX-HLS е спечелена от Lockheed с бъдещия C-5 Galaxy, но конструкторите на Boeing решават да използват разработените технически решения за създаването на голям пътнически самолет, за какъвто Хуан Трип настоява вече няколко години. А причината за това става ограниченият летищен капацитет в зората на реактивната ера в гражданската авиация. Решението според Трип е по-малък брой самолети, които да могат да превозват повече пасажери.

В средата на 60-те се смята, че е въпрос на време пътническите превози да станат масово свръхзвукови, затова и бъдещият Boeing 747 се строи с идеята, че ще бъде използван за превоз на пасажери ограничено време, след което ще се трансформира в карго машина. Затова е и заимствано техническото решение от неосъществения CX-HLS за поставяне на пилотската кабина ниво над пътническия салон.

През април 1966 г. Pan Am става и стартов клиент, като поръчва 25 броя Boeing 747, като стойността на сделката е $525 млн. (над $4 млрд. днес).

Първият прототип на гиганта е показан сглобен на 30 септември 1968 г. Той е сглобен в новия завод на Boeing край Еверет, Вашингтон. Към този момент за машината има близо 150 поръчки от 26 авиокомпании.

Първият полет става факт на 9 февруари на следващата година. Командир на полета е Джак Уадел, а втори пилот е Браян Уайгъл. На борда е и бордният инженер Джес Уолик. Въпреки някои технически проблеми, полетът преминава успешно и продължава 76 минути.

В изпитателната програма са включени общо пет прототипа, които натрупват общо около 1400 часа във въздуха. Тестовете се проточват, заради редица технически проблеми, включително и с двигателите JT9D.

Първият търговски полет е изпълнен на 22 януари 1970 г. от Pan Am и е между Ню Йорк и Лондон.

За тези 49 години на търговска експлоатация, всички 747 са изминали около 121 млрд. километра и са превозили 5,9 млрд. пасажери.

До края на декември 2018 г. са построени общо 1548 броя Boeing 747, a в търговска експлоатация се намират малко над 500 машини, като броят им продължава да намалява, защото самолетът продължава да губи позиции на пътническия пазар, където е изместван от по-икономичните двудвигателни модели на Boeing и Airbus. Въпреки това, Boeing има да изпълнява 24 поръчки за машината, което при намаления темп на работа е достатъчно за почти три години. Популярността на 747 остава висока в карго бранша.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия получи първите си CH-47 Chinook
Следваща публикация
Dassault предаде първия Rafale на Катар
729 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Дългокракият Ил-62

Илюшин Ил-62 определено не е най-популярният съветски реактивен пътнически самолет, засенчен от масовите модели Ту-134 и Ту-154. Четиридвигателният лайнер обаче има своето място в развитието на съветското самолетостроене и помага за разширяване на мрежата на „Аэрофлот“ по съветско време.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Ту-160М полетя с нови двигатели

Стратегическият бомбардировач Ту-160М е полетял с новите мотори НК-32-02. Това е станало днес, 3 ноември…
Меню