Половин век от първия полет на Boeing 747

685 прочитания

Преди точно половин век, на 9 февруари 1969 г., своя първи полет изпълнява емблематичният пътнически самолет Boeing 747, който е известен и с прозвището си Jumbo Jet.

Проектът стартира три години по-рано, през април 1966 г. две сериозни имена от американската авиационна индустрия си стискат ръцете и дават начало на модела 747. Това са Хуан Трип, собственик на авиокомпанията Pan Am, и Бил Андерсън, изпълнителен директор на Boeing по онова време. Сделката е свързана със създаването на изцяло нов широкофюзелажен пътнически самолет, който ще може да прелита Атлантическия океан.

Boeing 747 се ражда от останките на един провален проект за тежък стратегически транспортен самолет за ВВС на САЩ. Програмата CX-HLS е спечелена от Lockheed с бъдещия C-5 Galaxy, но конструкторите на Boeing решават да използват разработените технически решения за създаването на голям пътнически самолет, за какъвто Хуан Трип настоява вече няколко години. А причината за това става ограниченият летищен капацитет в зората на реактивната ера в гражданската авиация. Решението според Трип е по-малък брой самолети, които да могат да превозват повече пасажери.

В средата на 60-те се смята, че е въпрос на време пътническите превози да станат масово свръхзвукови, затова и бъдещият Boeing 747 се строи с идеята, че ще бъде използван за превоз на пасажери ограничено време, след което ще се трансформира в карго машина. Затова е и заимствано техническото решение от неосъществения CX-HLS за поставяне на пилотската кабина ниво над пътническия салон.

През април 1966 г. Pan Am става и стартов клиент, като поръчва 25 броя Boeing 747, като стойността на сделката е $525 млн. (над $4 млрд. днес).

Първият прототип на гиганта е показан сглобен на 30 септември 1968 г. Той е сглобен в новия завод на Boeing край Еверет, Вашингтон. Към този момент за машината има близо 150 поръчки от 26 авиокомпании.

Първият полет става факт на 9 февруари на следващата година. Командир на полета е Джак Уадел, а втори пилот е Браян Уайгъл. На борда е и бордният инженер Джес Уолик. Въпреки някои технически проблеми, полетът преминава успешно и продължава 76 минути.

В изпитателната програма са включени общо пет прототипа, които натрупват общо около 1400 часа във въздуха. Тестовете се проточват, заради редица технически проблеми, включително и с двигателите JT9D.

Първият търговски полет е изпълнен на 22 януари 1970 г. от Pan Am и е между Ню Йорк и Лондон.

За тези 49 години на търговска експлоатация, всички 747 са изминали около 121 млрд. километра и са превозили 5,9 млрд. пасажери.

До края на декември 2018 г. са построени общо 1548 броя Boeing 747, a в търговска експлоатация се намират малко над 500 машини, като броят им продължава да намалява, защото самолетът продължава да губи позиции на пътническия пазар, където е изместван от по-икономичните двудвигателни модели на Boeing и Airbus. Въпреки това, Boeing има да изпълнява 24 поръчки за машината, което при намаления темп на работа е достатъчно за почти три години. Популярността на 747 остава висока в карго бранша.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария отново не успя да продаде старите си МиГ-29
Следваща публикация
Гърция гледа сериозно към F-35
685 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Американските авиокомпании пенсионират последните пътнически Boeing 747

Последните авиокомпании от САЩ, които експлоатират пътнически самолети Boeing 747 планират да ги пенсионират до края на годината, което ще сложи край на повече от 47 години непрестанна търговска експлоатация в родината на пътническия гигант.

Мароко купи AH-64 Apache

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена…

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Boeing очаква полетите с модела 737 Max да се възстановят през юли

Американският самолетостроител Boeing е съобщил на някои от операторите на модела 737 Max, че има очакване софтуерния ъпдейт за самолета да бъде одобрен във втората половина на май, а полетите с типа да се възстановят около средата на юли. Това са съобщили два източника на Reuters.

Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

Меню