В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

123 прочитания

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

Германските въоръжени сили в момента експлоатират няколко типа безпилотни летателни апарати, но всички те са невъоръжени и служат само за разузнаване и наблюдение. В последно време германското МО дори активно промотира работата на оператор на БЛА.

На този фон, германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер официално постави отново въпросa за покупка на въоръжени БЛА, които да се използват в рамките на задгранични мисии на германските въоръжени сили. Спирачка в тези намерения, обаче може да се окажат тънките политически отношения в управляващата Германия коалиция и текстове от коалиционното споразумение между основните партии CDU и SDP.

Крамп-Каренбауер повдигна официално темата още през декември 2019 г., докато бе на посещение на германския контингент в Афганистан.

„Разбирам желанията на войските да се придобият въоръжени безпилотни апарати. Трябва сериозно да поставим въпроса, дали наистина не искаме да се възползваме от всички налични опции, особено когато живота на войниците ни е поставен на карта”, заяви Крамп-Каренбауер.

Германия има контингент от около 1300 човека в Афганистан, като той се осигурява от БЛА IAI Heron. Апаратите, обаче се използват само за наблюдение и разузнаване.

Военният министър на Германия не е сама в тези си призиви. И двамата ѝ предшественици са поставяли темата на масата в последните близо 10 години, но до покупка на въоръжени БЛА, така и не се стига. Сега, обаче Крамп-Каренбауер е решена на предизвикване на по-широк дебат.

На 11 май 2020 г. германското МО инициира конференция в Бундестага, където говориха представители, както на въоръжените сили, така и на неправителствения сектор. Главният инспектор на Бундесверът генерал Еберхард Зорн защитава военната необходимост от придобиването на въоръжени БЛА. Повечето представители на неправителствения сектор са се обединили около тезата, че подобни апарати, сами по себе си, не са проблемни, от гледна точка на международното право, но тяхното оперативно използване трябва да е обект на стриктна регулация.

Бундестагът има огромно влияние върху всички оръжейни програми, тъй като трябва да одобри всеки разход на €25 млн. Не е ясно, какви биха били общите настроения сред партиите там, особено предвид явната враждебност на някои от тях към каквито и да е било сериозни инвестиции във въоръжение.

Част от дебата в Германия се засилва от използването на въоръжени безпилотни апарати от САЩ над Пакистан, Афганистан, Ирак и други страни. Те често се използват за ликвидирането на отделни враждебни елементи, но при тези акции има и съпътстващи жертви, които най-често са цивилни.

Експерти, с които е разговаряно от Deutsche Welle, посочват че проблемът с широкото и често проблематично използване на въоръжени БЛА от САЩ, правят дебата по темата в Германия изключително труден, а германското общество много чувствително.

Свързани теми

Предишна публикация
МО е прекратило конкурса за безпилотни апарати
Следваща публикация
Програмата F-35 страда от забавена доставка на части
123 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София

От съображения за сигурност ГД „ГВА” забранява полетите с безпилотни управляеми въздухоплавателни средства (дронове) над голяма част от София. Забраната влиза в сила от днес, 10 януари 2018 г. и важи до 30 юни 2018 г. Това съобщиха от ГВА.

Меню