Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

76 прочитания

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Договорът бе подписан от украинския вътрешен министър Арсен Аваков и секретаря на френското министерство на финансите Делфин Жени-Стефан. Вертолетите ще бъдат доставени в рамките на три години и ще отидат в украинската полиция, гранична охрана, гражданска защита и Националната гвардия на страната. Първите четири вертолета ще бъдат получени още през тази година. Предварителното споразумение бе подписано в края на март 2018 г.

21 от вертолетите ще са H225 Super Puma и ще бъдат втората ръка. Според сайта Defense-Aerospace.com, машините са принадлежали преди това на компанията CHC Helicopters, която се занимаваше с превоз до офшорни петролни платформи. През май 2016 г. компанията подаде заявление за обявяване в несъстоятелност в съд в САЩ.

18 от вертолетите H225, които ще купи Украйна, са в транспортна конфигурация, а останалите три са в конфигурация за търсене и спасяване.

Останалите 34 вертолета ще са леките еднодвигателни H125 и двудвигателните от среден клас H145. Не се дава разбивка на бройките, които ще се поръчат от тези два модела.

CHC Helicopters обяви фалит малко след като неин вертолет H225 катастрофира на крайбрежието на Норвегия през април 2016 г. Причина за тежкия инцидент се оказа умора на метала, която е довела до разрушаване на планетарните зъбни колела в редуктора. През 2009 г. стана друга катастрофа със Super Puma, която имаше същите причини.

Проблемите в експлоатацията на H225 срина доверието в машината на цивилния пазар и много компании за офшорни превози започнаха да я пенсионират предсрочно.

CHC Helicopters върна вертолетите си Super Puma на лизинговата компания към френската банка BNP Paribas, която от своя страна се опитваше да ги пласира на цена от порядъка на €4 млн. на машина.

Изглежда търговците на Airbus Helicopters са успели да убедят вътрешното министерство на Украйна да инвестира в нежеланите H225.

Свързани теми

Предишна публикация
Казахстан договори бойни самолети и вертолети от Русия
Следваща публикация
Diamond Aircraft тества нов учебен самолет
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Полетя първият сериен H160

Първият сериен вертолет Airbus Helicopters H160 изпълни дебютния си полет, като така се спази срока това да се случи преди тази Коледа. Това съобщава Flightglobal.

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…
Меню