Казахстан договори бойни самолети и вертолети от Русия

71 прочитания

Казахстан е договорил допълнителни Ми-35М и Су-30СМ за своите ВВС. Това стана ясно след изказвания на руски и казахстански официални лица, цитирани от ТАСС.

Заместник-директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожжов е заявил, цитиран от ТАСС, че Казахстан е подписал договор за още четири щурмови вертолети Ми-35М. Това е станало в началото на годината. Срокът за доставка не е ясен.

Казахстан вече поръча осем вертолета от същия тип и до момента е получил четири.

Новината за новата поръчка за Су-30СМ бе съобщена от директора на „Казспецэкспорт“ Арман Рамазанов, отново цитиран от ТАСС. Той не е дал друга информация за четвъртия подред казахстански договор за двудвигателния тежък изтребител.

ТАСС съобщава, позовавайки се на собствени руски дипломатически източници, че договорът е за осем самолета, чиято доставка трябва да бъде реализирана до края на 2020 г.

През 2014 г. Казахстан подписа за първите четири броя Су-30СМ, които бяха получени през април 2015 г. В края на същата година страната сключва договор за нови седем броя Су-30СМ. От този договор са получени четири самолета, а останалите три се чакат в края на тази година.

През август 2017 г. бе сключено рамково споразумение за 12 самолета. За сега не е ясно дали сега обявените осем изтребителя са част от това споразумение или са ново.

Казахстан планира да придобие 32 до 36 броя Су-30СМ.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен.

Свързани теми

Предишна публикация
HNA Group поръчва 300 пътнически самолети китайско производство
Следваща публикация
Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Меню