НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

54 прочитания

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

„Днес е знаков ден, тъй като на летище София посрещаме един от самолетите на Компонента E-3A от състава на Силите за ранно предупреждение и контрол на НАТО. За нас това посещение е демонстрация на единството на Алианса, на България като член на НАТО и като част от общата система за противовъздушна отбрана на Алианса“, заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в своята реч.

Посещението на самолет Е-3А се организира от Командването на българските ВВС по инициатива на Обединеното военновъздушно командване на НАТО – Рамщайн, Германия, и е израз на ангажираността на Алианса към сигурността на Югоизточния регион на Европа.

„В сложната геополитическа обстановка изпълнението на задачите на Въоръжените сили на страните-членки на НАТО изисква повече колективни усилия и достатъчно ресурси, като същевременно се отчитат националните приоритети и особености. Самолетите Е-3А предоставят на Авиационния оперативен център (АОЦ) изключително ценна информация за въздушната обстановка далеч извън покритието на нашите радари, осъществяват обмен на оперативна информация“, спомена заместник-командирът на ВВС, бригаден генерал Петьо Мирчев.

Въпреки свежите изказвания, България е сред малкото страни в НАТО, която нито притежава собствени самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, нито участва в съвместната програма на НАТО, където са други страни от нашия калибър като Чехия и Унгария. Освен явната липса на политическа воля за това, другият проблем, най-вероятно, е чисто финансов. Правеше впечатление практически пълната липса на представители от авиобаза Граф Игнатиево, които се явяват основни „клиенти” на информацията, която идва от E-3. Липсваха дори летци, служещи в Командването на ВВС, а за сметка на това преобладаваха радиолокационни специалисти и офицери от военното РВД.

На борда на летящия радар пристигна и командирът на компонента E-3A бригаден генерал Карстен Щойе, който лично пилотираше машината, която отлетя малко след 16,15 часа.

„Системата Е-3А AWACS като част от Силите на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление е ключов елемент от мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО. Ние подкрепяме действията по възпиране и отбрана и даваме своя принос, като сили с висока степен на готовност, към водещите въздушни елементи на Силите за отговор на НАТО. Присъствието ни днес на международното летище София изпраща ясно послание: България е неотделима част от семейството на НАТО и ние, като съюзници, сме готови да се отбраняваме и не преставаме да бъдем бдителни“, заяви генерал Щойе.

Генералът отбеляза още, че от 10 март 2014 г., когато бе взето решение НАТО да разположи своите самолети Е-3A над североизточния и югоизточния фланг на НАТО са изпълнени над 1400 задачи и са налетени над 11 000 часа. Повече от половината от това време във въздуха е натрупано над югоизточния фланг, включително и над България. Основните орбити са над Румъния, като се оглежда въздушното пространство над Черно море, за се следи за активността на руските военни самолети, изпълняващи полети в международното въздушно пространство над морето, с маршрути, достигащи в близост до българския и румънския бряг. Информацията от борда на самолета се предава на авиационните оперативни центрове в България и Румъния, а оттам и на комбинирания авиационен оперативен център на НАТО в Торехон, Испания, който следи за въздушната обстановка в цялата южна част на Европа.

В същото време, в София се провежда и Планираща конференция на Силите на НАТО за далечно радиолокационно откриване и управление, по време на която ще се определят задачите в следващите три месеца.

Генералите Щойе и Мирчев

Показаният в София E-3A е на повече от 35 години. Машината е изградена върху платформата на Boeing 707-320B Advanced и се задвижва от четири реактивни двигатели Pratt & Whitney TF-33-PW-100A. Доста остарелите мотори оставяха видима димна следа и бяха забележимо по-шумни от стандартно опериращите съвременни пътнически самолети на софийското летище.
Въпреки леко вехтия си вид, си личеше, че E-3A се поддържа по възможно най-добрия начин, за което увери и генерал Щойе. Очаква се настоящият флот от E-3A да остане на служба до 2030 – 2035 г., когато трябва да бъде заменен от нова платформа.

С този екипаж пристигна летящият радар

НАТО-вските E-3A имат четиричленен летателен екипаж – двама пилоти, навигатор и борден инженер. Екипажът за мисията се състои от 12 човека – трима бордни техници, които се грижат за комуникациите, радара и други бордни системи и девет офицери за бойно управление (които могат да се нарекат и щурмани-насочващи), които имат разнообразни специализации, като един от тях е директор на мисията. В този типичен екипаж може да има вариации, съобразно настоящите мисии.

Интериорът на летящият радар също оставя вехто впечатление, но трябва да се отбележи, че НАТО-вските E-3A са получавало последно модернизация на основните си системи по мисията в края на 90-те и началото на новия век (стандартът Block 30/35). В момента предстои модернизация на авиониката, която да обнови пилотската кабина с нови многофункционални дисплеи (програмата DRAGON).

Работните станции на повечето щурмани бяха изключени, а тези които явно се поддържаха в работещо състояние, бяха покрити със специални пана.

Според официалните данни на НАТО, радарът AN/APY-1 може да открие цел от тип изтребител на далечина от 520 km, когато той лети на голяма височина или 400 km, ако лети на малка. Самолетът може да осигури с радарна картина територия от 312 000 km2, когато той самият лети на височина от 9150 m. Продължителността на полета достига 10 часа, а машината има възможност за дозареждане във въздуха с твърда телескопична щанга. Поради голямата продължителност на полета, на борда има места за почивка и легла, които се ползват от сменните екипажи при дълги мисии.

С подобни панели бяха скрити работните станции на щурманите

Компонентът E-3A е съвместна програма на няколко страни-членки на НАТО, която датира от декември 1978 г., когато е подписано споразумението за старта ѝ. Полетите с E-3A започват през февруари 1982 г., а пълни оперативни способности са постигнати в края на 1988 г.

Компонентът се командва от бригаден генерал, който идва или от ВВС на Германия или е от ВВС на САЩ. Заместник-командирът пък е винаги от ВВС на Холандия. Компонентът се състои от три крила – оперативно, базово и логистично. В състава на оперативното крило влизат 16 еднотипни самолета E-3A.

В момента самолетите формално носят люксембургска регистрация, което е жест към най-малката членка на НАТО, но се експлоатират съвместно от 15 страни-членки на Алианса – Белгия, Дания, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Румъния, Канада и САЩ.

Основната база на компонента е Гейленкирхен, Германия, но се оперира и от четири предни бази – Актион в Гърция, Трапани в Италия, Коня в Турция и Йорланд в Норвегия.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров
Следваща публикация
Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…
alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Авиокаст: Епизод 5

АВИОКАСТ се завръща след дълго отсъствие, този път за постоянно. Първият епизод на подновената поредица…
Меню