Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров

45 прочитания

Днес, 5 юни 2018 г., бе валидирана юбилейна пощенска марка, посветена на 30-та годишнина от космическия полет на Александър Александров до орбиталната станция „Мир“.

Събитието се проведе Информационния център на Министерство на отбраната, където главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки валидира специално издание на тема: „30 години от космическия полет на Александър Александров на орбитален комплекс „Мир“ – една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Изданието е в тираж от 10 100 броя. Автор на проекта е художникът Емил Христов.

Александър Александров отбеляза, че след полета му в космоса и научната програма, която извършва, България се нарежда сред останалите космическа държава в света. На събитието присъстваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин, Спас Панчев в качеството си на председател на Съюза на българските филателисти и други официални лица.

Вторият български космонавт Александър Александров излита на 7 юни 1988 г. на борда на космическия кораб Союз ТМ-5. Два дни по-късно апаратът се скачва със станцията „Мир”, където Александров изпълнява научна програма в обем от 59 експеримента. Той се завръща на земята на 17 юни 1988 г. на борда на Союз ТМ-4.

Свързани теми

Предишна публикация
Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала
Следваща публикация
НАТО-вският E-3A AWACS достигна София
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Меню