Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

15 прочитания

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Проектът за нов изтребител, както и този за нова бойна машина за пехотата, бяха гледани едновременно и в присъствието на министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Изтребителният проект бе представен от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който запозна депутатите с основните положения по него.

Дебатите бяха вяли, а основните критики идваха от БСП. Депутатите на левицата заявиха, че не са доволни от проекта, който според тях съдържа много неясноти и предвижда оценка едновременно на нови и употребявани изтребители, когато трябвало да се търси само новопроизведени изтребители.

Военният министър бе атакуван и за това, че за участие в програмата се кани Израел, която не е членка, нито на НАТО, нито на ЕС. Министър Каракачанов заяви, че той самият предпочита нови изтребители, но имало опция за израелски употребявани F-16, които били произвеждани от САЩ.

На заседанието на комисията стана ясно за пореден път, че методиката и математическия модел, по който ще се оценят постъпилите оферти, ще бъдат променени.

В крайна сметка 12 депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС гласуваха „за” проекта, а шестима депутати на БСП и „Воля” се въздържаха.

Проектът трябва да се гледа и от комисията по бюджет и финанси, след което предстои гласуване в пленарна зала. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов, отново заяви, че очаква цялата парламентарна процедура да приключи в рамките на юни.

След заседанието министър Каракачанов изрази увереност, че и в пленарна зала депутатите ще подкрепят инвестиционните проекти.

По време на заседанието, депутати от БСП атакуваха военния министър, че изтребителният проект е с предопределен победител. Каракачанов не отговори на тези обвинения по време на заседанието, но засегна темата след него пред журналисти.

„Нямаме фаворит. Ако имахме фаворит, ако аз бях убеден, че може да постигнем най-добри условия ценови и като бойни способности, бих предложил на г-н Попов, но той едва ли щеше да приеме, да прекратим тази процедура и да идем на директно договаряне. Така, че който го твърди това, извършва една спекулация. Няма фаворит”, заяви министър Каракачанов.

Информацията за фаворитизирането на израелските употребявани F-16 бе тиражирана в доста медии, като в някои от тях, за източник се сочи депутат от управляващата коалиция и член на комисията по отбраната.

Изказванията на министър Каракачанов също навеждат на мисълта, че евентуална евтина оферта на израелски F-16C/D ще бъде предпочетена. Преди месец той заяви, че ще търси възможност за доставка на повече изтребители в рамките на бюджета, а единствената оферта, която би отговорила на това условие е израелската. В Хърватска бяха пласирани 12 броя F-16C/D за около $420 млн. Военният министър е казвал, че предпочита нови изтребители, но при много изгодна оферта ще премине на употребявани.

Вчера, 4 юни 2018 г., в ефира на телевизия „Европа” Константин Попов пък заяви, че трябва да търсим изтребител, който да бъде поддържан във всякаква обстановка, а не да ни бъде продаден от страна, която може да откаже такава при определени геополитически условия. Точно такива аргументи бяха използвани и в Хърватска, където се твърдеше, че само Израел е заявил безусловна поддръжка на изтребителите си.

Заявките за промяна в методиката за оценка също навеждат на мисълта, че ще се търси други критерии, които лесно могат да фаворитизират определена опция.

Свързани теми

Предишна публикация
НАТО-вският E-3A AWACS достигна София
Следваща публикация
Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Заместник-министър Запрянов: Започва междуведомственото съгласуване на инвестиционния проект за нов изтребител

Започва междуведомственото обсъждане на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това заяви в ефира на телевизия „Европа” заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Как „Scorpion” стигна до устата на премиера

В последните месец-два интензитетът на изказванията, свързани с военната ни авиация, от страна на политическите лица у нас е много висок. Не е изненадващо, че сред цялото това надприказване (често пъти преминаващо в словоблудство) може да се изпусне нещо, което да ни покаже какво всъщност се върти в главите на държавните ни мъже по отношение на развитието на българските ВВС.

Меню