Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел

38 прочитания

Премиерът Бойко Борисов заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел. Това стана след срещата му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която се състоя днес, 13 юни 2018 г. в Ерусалим.

„Надявам се истински мирните споразумения да се подпишат, а що се касае в сферата на високите технологии особено, ще разговаряме дали не можем да направим и самолетопроизводство в областта на отбраната, особено в изключително модерно и силно оръжие, което са дроновете. Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве“, каза Борисов в началото на срещата с Нетаняху.

От своя страна израелският премиер благодари на България, че отстоява интересите на страната му по време на различните международни форуми, в които участвате, в т.ч. и в рамките на ЕС.

„Мисля, че е време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички ни в Близкия изток, както в областта на сигурността, така и в редица други области“, каза Нетаняху.

Интересно е, че в Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов тип боен самолет е записано, че ще се търси възможност за производство на резервни части и консумативи за новите изтребители и ще се търси трансфер на технологии за производство на безпилотни апарати.

От това излиза, че премиерите на България и Израел са говорили по темата за новия боен самолет. Очакваната израелска оферта за употребявани F-16C/D Barak се счита за фаворит, предвид ниската цена за придобиване, която израелската страна смята да предложи и опцията за придобиване на повече от осем изтребителя в рамките на бюджета.

Свързани теми

Предишна публикация
Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16
Следваща публикация
Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?

Преди малко повече от месец, в разгара на работата на т.нар. „Комисия Gripen“ в общественото пространство бе лансирана тезата, че през февруари 2017 г. България е получила оферта за новопроизведени изтребители, която не е била разгледана, и това се превърна в една от основните опорни точки срещу проведената процедура по избор на нов боен самолет за ВВС.

Меню