Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

5 прочитания

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

„Имаме желанието това да стане по-бързо. Аз очаквам през март месец да бъдат изпратени т.нар. RFP (request for proposal) и да поискаме оферти от страните участници и се надявам този процес дори да завърши с договор през тази година и да могат да бъдат използвани тези пари за инвестиране в отбраната”, каза бившият командир на ВВС.

Известно е, че инвестиционният проект за придобиването на нов изтребител се намира в процес на междуведомствено съгласуване преди да бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че очаква това гласуване да стане в началото на февруари.

След Министерски съвет проектът трябва да мине през Народното събрание за одобрение и едва след това може да се престъпи към разпращане на RFP-та до потенциалните кандидати.

Попов повдигна и въпроса за това, колко време и каква част от старата техника трябва да се поддържа за да се осъществи плавния преход към новата техника. Преценката трябвало да се направи от МО и Щаба по отбрана.

Попов коментира и оценките на президента Румен Радев за разсипия на въоръжените сили и спряна модернизация с думите, че трябва да се говори внимателно по темата и да не се търси конфликт там, защото гръмките думи водели до гръмки провали.

Свързани теми

Предишна публикация
Почти половин милион пасажери за софийското летище през януари
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни свързани с процеса на избор на нов изтребител. Стоянов бе и ръководител на проекта до напускането си на въоръжените сили през януари 2017 г.

Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

Меню