Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

5 прочитания

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

„Имаме желанието това да стане по-бързо. Аз очаквам през март месец да бъдат изпратени т.нар. RFP (request for proposal) и да поискаме оферти от страните участници и се надявам този процес дори да завърши с договор през тази година и да могат да бъдат използвани тези пари за инвестиране в отбраната”, каза бившият командир на ВВС.

Известно е, че инвестиционният проект за придобиването на нов изтребител се намира в процес на междуведомствено съгласуване преди да бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че очаква това гласуване да стане в началото на февруари.

След Министерски съвет проектът трябва да мине през Народното събрание за одобрение и едва след това може да се престъпи към разпращане на RFP-та до потенциалните кандидати.

Попов повдигна и въпроса за това, колко време и каква част от старата техника трябва да се поддържа за да се осъществи плавния преход към новата техника. Преценката трябвало да се направи от МО и Щаба по отбрана.

Попов коментира и оценките на президента Румен Радев за разсипия на въоръжените сили и спряна модернизация с думите, че трябва да се говори внимателно по темата и да не се търси конфликт там, защото гръмките думи водели до гръмки провали.

Свързани теми

Предишна публикация
Почти половин милион пасажери за софийското летище през януари
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?

Министерство на отбраната съобщи днес, 20 август 2018 г., че през следващата седмица делегация водена от заместник-министър Атанас Запрянов ще посети САЩ. Новината, обаче породи въпроси дали това няма да повлияе на течащата в момента процедура за избор на нов боен самолет.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя

„Не е нормално той (президентът Радев – бел. ред.) да говори за силата на истината и в същото време да обвинява анкетната комисия, че се крие зад колективната безотговорност на парламента за самолетите. Ние искахме да излезе точно тази истина, която той искаше да прикрие”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов днес, 12 ноември 2017 г., в ефира на БНР.

Меню