Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

6 прочитания

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

„Имаме желанието това да стане по-бързо. Аз очаквам през март месец да бъдат изпратени т.нар. RFP (request for proposal) и да поискаме оферти от страните участници и се надявам този процес дори да завърши с договор през тази година и да могат да бъдат използвани тези пари за инвестиране в отбраната”, каза бившият командир на ВВС.

Известно е, че инвестиционният проект за придобиването на нов изтребител се намира в процес на междуведомствено съгласуване преди да бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че очаква това гласуване да стане в началото на февруари.

След Министерски съвет проектът трябва да мине през Народното събрание за одобрение и едва след това може да се престъпи към разпращане на RFP-та до потенциалните кандидати.

Попов повдигна и въпроса за това, колко време и каква част от старата техника трябва да се поддържа за да се осъществи плавния преход към новата техника. Преценката трябвало да се направи от МО и Щаба по отбрана.

Попов коментира и оценките на президента Румен Радев за разсипия на въоръжените сили и спряна модернизация с думите, че трябва да се говори внимателно по темата и да не се търси конфликт там, защото гръмките думи водели до гръмки провали.

Свързани теми

Предишна публикация
Почти половин милион пасажери за софийското летище през януари
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Меню