Стартира летателната тренировка „Тракийска звезда 2019”

1K прочитания

От 8 до 17 май 2019 г. ще се провеждат полети с екипажи от ВВС на Румъния, ВВС на Италия и ВВС на Гърция в рамките на Съвместна летателна тренировка „Тракийска звезда 2019“. Това съобщават от ВВС.

От българска страна участват екипажи и самолети МиГ-29 и L-39ZA от авиобаза Граф Игнатиево, вертолети AS 532AL Cougar и Ми-24 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Гръцките ВВС ще изпълняват полети с F-16 Block 50, румънските ВВС – с МиГ-21 Lancer и F-16 MLU, италианските ВВС се включват със своите Eurofighter Typhoon, които в момента са базирани на румънското летище „Михаил Когалнечану”, край Констанца. Тя е част от съвместните двустраннни българо-гръцка и българо-румънска подготовки за 2019 г. Общ ръководител на летателната тренировка е заместник-командирът на ВВС – бригаден генерал Петьо Мирчев, а ръководител е командирът на военното формирование 28 000 – Граф Игнатиево, бригаден генерал Димитър Петров.

Основните цели на тренировката са повишаване нивото на оперативна съвместимост за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав, усъвършенстване на процедурите за работа в международна среда.

По време на учението ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.

„Тракийска звезда“ е ежегодна международна летателна тренировка, която предоставя възможност участниците да придобият умения и усъвършенстват своя опит за координация и взаимодействие

Свързани теми

Предишна публикация
Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други
Следваща публикация
Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 14 изтребители F-16V, съпътстващо оборудване и въоръжение за Словакия. Потенциалната стойност на сделката е $2,91 млрд.

Откриват изложба в НВИМ посветена на бомбардировките на София

В 11,00 ч. утре, 14 ноември 2019 г. – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Национален военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“. Това съобщават от МО.

КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Меню