Стартира летателната тренировка „Тракийска звезда 2019”

1K прочитания

От 8 до 17 май 2019 г. ще се провеждат полети с екипажи от ВВС на Румъния, ВВС на Италия и ВВС на Гърция в рамките на Съвместна летателна тренировка „Тракийска звезда 2019“. Това съобщават от ВВС.

От българска страна участват екипажи и самолети МиГ-29 и L-39ZA от авиобаза Граф Игнатиево, вертолети AS 532AL Cougar и Ми-24 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Гръцките ВВС ще изпълняват полети с F-16 Block 50, румънските ВВС – с МиГ-21 Lancer и F-16 MLU, италианските ВВС се включват със своите Eurofighter Typhoon, които в момента са базирани на румънското летище „Михаил Когалнечану”, край Констанца. Тя е част от съвместните двустраннни българо-гръцка и българо-румънска подготовки за 2019 г. Общ ръководител на летателната тренировка е заместник-командирът на ВВС – бригаден генерал Петьо Мирчев, а ръководител е командирът на военното формирование 28 000 – Граф Игнатиево, бригаден генерал Димитър Петров.

Основните цели на тренировката са повишаване нивото на оперативна съвместимост за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав, усъвършенстване на процедурите за работа в международна среда.

По време на учението ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.

„Тракийска звезда“ е ежегодна международна летателна тренировка, която предоставя възможност участниците да придобият умения и усъвършенстват своя опит за координация и взаимодействие

Свързани теми

Предишна публикация
Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други
Следваща публикация
Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира дарителска кампания за семейството на военен пилот

Министерството на отбраната и авиобаза Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

Меню