Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

111 прочитания

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Точната стойност на договора е €558,3 млн. От тях €475 млн. се отпускат като заем от френската страна – €45 млн. директно от френското правителство и €430 млн. от консорциум от френски банки. Годишното оскъпяване на кредита ще е 4%. Останалите пари ще дойдат от украинския бюджет и ще се използват за авансова вноска.

До сега беше известно, че 21 от поръчаните 55 вертолети ще са H225 Super Puma и ще са втора ръка. Те са принадлежали на фалиралата компания за офшорни превози CHC Helicopters. Новото е, че става ясно, че единичната цена на тези машини е €15,6 млн.

Украйна ще поръча и 10 двудвигателни вертолета от средния клас H145 при единична цена от €11,01 млн. и 24 леки еднодвигателни вертолети H125 на единична цена от €4,9 млн. Всички тези вертолети ще са новопроизведени.

Вертолетите ще бъдат доставени в рамките на три години и ще отидат в украинската полиция, гранична охрана, гражданска защита и Националната гвардия на страната. Първите четири вертолета ще бъдат получени още през тази година и ще са оборудвани за изпълнение на аеромедицинска евакуация. Повечето от останалите вертолети ще са оборудвани за патрулна дейност, изпълнение на общи транспортни задачи, задачи по търсене и спасяване или специални операции.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел
Следваща публикация
Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Меню