Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

109 прочитания

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Точната стойност на договора е €558,3 млн. От тях €475 млн. се отпускат като заем от френската страна – €45 млн. директно от френското правителство и €430 млн. от консорциум от френски банки. Годишното оскъпяване на кредита ще е 4%. Останалите пари ще дойдат от украинския бюджет и ще се използват за авансова вноска.

До сега беше известно, че 21 от поръчаните 55 вертолети ще са H225 Super Puma и ще са втора ръка. Те са принадлежали на фалиралата компания за офшорни превози CHC Helicopters. Новото е, че става ясно, че единичната цена на тези машини е €15,6 млн.

Украйна ще поръча и 10 двудвигателни вертолета от средния клас H145 при единична цена от €11,01 млн. и 24 леки еднодвигателни вертолети H125 на единична цена от €4,9 млн. Всички тези вертолети ще са новопроизведени.

Вертолетите ще бъдат доставени в рамките на три години и ще отидат в украинската полиция, гранична охрана, гражданска защита и Националната гвардия на страната. Първите четири вертолета ще бъдат получени още през тази година и ще са оборудвани за изпълнение на аеромедицинска евакуация. Повечето от останалите вертолети ще са оборудвани за патрулна дейност, изпълнение на общи транспортни задачи, задачи по търсене и спасяване или специални операции.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел
Следваща публикация
Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия
109 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Меню