Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

707 прочитания

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Преди точно 10 години, на тогавашното издание на Дубайското авиошоу, командирът на ВВС на ОАЕ генерал Ибрахим Насер Алалави заяви, че се надява в най-скоро време страната му да се сдобие с изтребителя от пето поколение F-35. По онова време Lockheed Martin точно отбелязваха първия полет на първия сериен F-35A.

Десетилетие по-късно, след като вече са доставени близо 450 броя F-35 на осем страни, сделката за ОАЕ все още не изглежда близо, а за разлика от повечето страни от Близкия изток, ОАЕ изглеждат доста скромни в покупката на нови бойни самолети.

Вместо това, на миналото издание на Дубайското авиошоу бяха обявени две крупни модернизационни програми – за F-16 Block 60 и за Mirage 2000-9. Договорът за модернизация и поддръжка на американските изтребители достигна сумата от $1,6 млрд., а модернизационната програма за френските Mirage бе за сумата от €300 млн. ВВС на емирствата поддържат по три ескадрили от двата типа или общо около 130 модерни многоцелеви изтребителя.

„Определено изглежда, че ОАЕ се опитват да поддържат своите F-16 и Mirage 2000, докато успеят да си купят F-35, което най-вероятно ще стане след 2026 – 2027 г.”, казва Ричард Аболафи, анализатор в Teal Group, цитиран от Aviation Week.

Само до преди две години и малко, темата за продажбата на F-35 на ОАЕ изглеждаше немислима, но това се промени с идването на власт на президента Доналд Тръмп.

„Администрацията на президента Обама въобще не искаше да говори за придобиването на F-35 от някоя от страните от Близкия изток. Това явно се промени с идването на власт на Тръмп”, обяснява за Aviation Week Дерек Бизачио, аналитик в Forecast International.

По време на предишното издание на Дубайското авиошоу открито започна да се говори за това, че между САЩ и ОАЕ има вече начални разговори по темата за покупката на F-35.

Аболафи смята, че САЩ ще спазят основния си принцип да предоставят на Израел по-модерно оборудване от това на арабските им съседи, като ако се стигне до продажба на същото въоръжение, то това обикновено става минимум пет години, след като Израел го е придобил. Първите израелски F-35I бяха получени през декември 2016 г.

ОАЕ, обаче може би не гледа само към F-35, за потенциален изтребител от следващо поколение. През 2017 г. ОАЕ и Русия подписаха споразумение за разработка на лек еднодвигателен изтребител от следващо поколение. С работата е натоварен РСК „МиГ”, но две години по-късно, практически нищо не е известно за този проект.

Отново през 2017 г. се появиха новини, че ОАЕ сериозно гледа към покупката на една – две ескадрили Су-35, но отново по темата няма публично развитие.

Емираствата внимават да не купуват въоръжение от само един доставчик и се опитват да диверсифицират възможно най-много. Много е вероятно тази политика да продължи, дори и ако бъде осигурена доставка на F-35.

„Има вероятност ВВС на ОАЕ да продължат да пазаруват на принципа „по малко от всичко”. Дори и ако получат F-35 в близко бъдеще, не мисля че той ще бъде в голяма бройка. Вероятно 30 – 40 самолета и няма да заместят 1:1 своите F-16, които са 80 броя”, смята Майкъл Мерлузиа, цитиран от Aviation Week.

Една от най-логичните алтернативи на F-35 е Rafale, който може да замени сега използваните Mirage 2000. В момента Dassault работи по следващите му ъпдейти F4 и F5, при които възможностите на изтребителя ще нараснат неимоверно.

Не е за пренебрегване и факта, че преди няколко години ОАЕ гледаха сериозно на възможността да купят Eurofighter Typhoon, но в последствие се отказаха от сделката. Нямаше сделка и по американската оферта за още 30 броя F-16.

Въпреки, че всички искат дял от богатия пазар в Близкия изток, изглежда че ОАЕ не бързат да купуват бойни самолети. След модернизацията на своите Mirage 2000 те ще могат да продължат да служат до поне 2030 г., а флотът от F-16 има живот до 2040 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият сериен Су-57 е почти готов
Следваща публикация
Словенската Adria Airways фалира
707 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

9 прочитания

Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57

В рамките на 2018 г. ще бъде подписан договор за производството на първите 12 серийни изтребители от следващо поколение Су-57. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

2 прочитания

Saab ускорява тестовете на Gripen E

Saab планира сериозно да ускори изпитанията на новия си изтребител Gripen Е през тази година, като броя на машините в тестовете ще нарасне от два на пет. Това стана ясно днес, 27 март 2019 г., по време на годишната пресконференция на шведската компания посветена на Gripen.

692 прочитания

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

3 прочитания

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

3 прочитания
Меню