САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35

12 прочитания

САЩ направи нови стъпки, които в крайна сметка могат да доведат до изхвърлянето на Турция от програмата F-35. В понеделник Сенатът на САЩ гласува клауза към военния бюджет на страната за 2019 г., в който се залага забрана за експорта на F-35 в Турция.

Военният бюджет за финансовата 2019 г. (започваща на 1 октомври 2018 г.), който бе приет с 85 гласа „за” и 10 „против”, съдържа клауза, която забранява на Пентагона да влага каквито и да е финансови средства в поддръжката на експлоатацията на изтребителите F-35A за Турция, както и да предоставя техническа помощ, „ноу-хау”, обучение и други подобни на турската страна. Това фактически прави невъзможно предаването на готови изтребители на Турция.

Сенатът е поискал от секретаря (министъра) на отбраната на САЩ Джеймс Матис да изготви план, който да предвижда изваждането на Турция изцяло от програмата F-35, както и план за пълна забрана на достъпа на Турция до всякакви F-35, които страната притежава.

Решението идва на фона на изострените отношения между Турция и САЩ, във връзка с ареста на американски гражданин по обвинения в тероризъм и сделката на Турция за покупката на зенитно-ракетни комплекси С-400.

За сега, реалното спиране на доставките на F-35 за Турция изглежда далечно. Предстои и долната камера на американския Конгрес да гласува свой вариант на военния бюджет за 2019 г., след което двата варианта да бъдат комбинирани и предложени на администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Този процес ще отнеме още няколко месеца, а финална дума ще има американският президент.

Турският премиер Бинали Йълдъръм вече нарече решението „лошо развитие на ситуацията” и заяви, че страната му има и други алтернативи. Външното министерство на Турция пък заяви, че ако САЩ действително се опита да изхвърли страната от програмата F-35, то ще последват ответни мерки.

Въпреки всичко, плановете на 21 юни 2018 г. да се състои церемония за официалното предаване на първия турски F-35A, остават. Церемонията ще се състои в завода на Lockheed Martin в Форт Уърт, Тексас. Малко след това трябва да започне обучението на първите турски пилоти и инженери на типа, което ще се проведе в авиобаза Люк, Аризона.

Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 броя F-35A. Освен това турската компания TAI е подизпълнител в програмата F-35, като произвежда елементи от фюзелажа на изтребителя

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия отложи избора на нов изтребител
Следваща публикация
Lufthansa и easyJet водят преговори за част от активите на Air Berlin
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът започна да приема отново F-35

Пентагонът започна да приема отново многоцелеви изтребители F-35, след като се споразумя с производителя Lockheed Martin за това как да бъдат ремонтирани самолети, които са получени с производствени дефекти. Това съобщава Reuters.

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

CN-235 катастрофира в Турция

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

Меню