Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

20 прочитания

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Премиерът Пелегрини е отбелязал, че покупката на нов изтребител е сериозно решение, което трябва да бъде взето спокойно и без натиск, особено предвид факта, че в покупката ще бъдат вложени над милиард евро. Той обаче не уточнява от къде идва натискът.

„Това не е решение на Министерството на отбраната, а решение на цялото правителство. От информацията, с която разполагам, не смятам, че решението за покупка на нов изтребител е толкова спешно, че да бъде взето в момента”, заявява Пелегрини.

Словашкият премиер е казал още, че иска да види по-сериозен анализ и по-задълбочен дебат около това, дали страната трябва да купува по-скъпите, но способни нови F-16V или да се спре на много по-достъпните Gripen C/D. Пелегрин е заявил и че очаква пълно изясняване на всички въпроси около покупката.

Според министър-председателя на Словакия, решението за това, кой ще бъде новият изтребител, ще бъде взето най-рано след лятото.

Изказването на министър-председателя на Словакия не идва в случаен момент. В началото на годината бе взето решение до 29 юни 2018 г. словашкото МО да изготви анализ на офертите за 14 броя F-16V и същото количество Gripen C/D.

В последните седмици повечето словашки медии съобщават, че МО на страната е изготвило доклад в който се препоръчва покупката на нови F-16V, като цената на сделката ще надхвърли €1,5 млрд. Американският изтребител е бил фаворитизиран от министъра на отбраната Петер Гаждош и от председателя на парламента Андрей Данко.

И двамата са членове на Словашката национална партия, която спечели 8,6% от гласовете на изборите през 2016 г., като Данко е и неин председател. Партията е част от коалицията, която в момента управлява страната. Националистическата и евроскептична формация си партнира с лявата социал-демократична партия Smer, от която е и премиера Пелегрини и партията на етническите унгарци в Словакия – Most–Híd.

Според словашките медии, ентусиазмът на националистите в правителството за покупка на F-16 не се споделя от останалите коалиционни партньори, но националистите държат ключовата подкрепа за кабинета. Подозренията, че не се взима достатъчно прозрачно решение, пък разклащат доверието в кабинета, който страда от ниска обществена подкрепа и е обект на чести протести с призиви за борба с корупцията.

В същото време Данко и Гаждош започнаха открита кампания срещу шведската оферта. През миналата седмица военният министър на страната категорично отрече да е имало шведско предложение за изграждане на сервизен център за Gripen в Словакия. Шведското правителство и компанията Saab протестираха срещу това изказване, а в словашките медии изтече кореспонденция между МО на страната на Швеция, от която става ясно, че действително има такова предложение, с което министър Гаждош е добре запознат. От своя страна Данко обяви, че е бил притискан от лобисти, но се опитва да се дистанцира от процеса.

Данко и Гаждош яростно защитават и удължаването на експлоатацията на словашките МиГ-29 с още няколко години и настояват за сключване на нов пет годишен договор за абонаментно обслужване с руската компания РСК „МиГ”. Според публикации в словашките медии, договорът ще е на стойност между €150 и 250 млн. Настоящият договор изтича в края на 2019 г. Съществуват спекулации, че основната причина словашките националисти да фаворитизират новите F-16 е че тяхната доставка ще стане след 2023 г., което ще осигури още живот за МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция ще има водеща роля в проекта FCAS
Следваща публикация
САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Полша подписа за 32 изтребителя F-35

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Меню