Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

20 прочитания

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Премиерът Пелегрини е отбелязал, че покупката на нов изтребител е сериозно решение, което трябва да бъде взето спокойно и без натиск, особено предвид факта, че в покупката ще бъдат вложени над милиард евро. Той обаче не уточнява от къде идва натискът.

„Това не е решение на Министерството на отбраната, а решение на цялото правителство. От информацията, с която разполагам, не смятам, че решението за покупка на нов изтребител е толкова спешно, че да бъде взето в момента”, заявява Пелегрини.

Словашкият премиер е казал още, че иска да види по-сериозен анализ и по-задълбочен дебат около това, дали страната трябва да купува по-скъпите, но способни нови F-16V или да се спре на много по-достъпните Gripen C/D. Пелегрин е заявил и че очаква пълно изясняване на всички въпроси около покупката.

Според министър-председателя на Словакия, решението за това, кой ще бъде новият изтребител, ще бъде взето най-рано след лятото.

Изказването на министър-председателя на Словакия не идва в случаен момент. В началото на годината бе взето решение до 29 юни 2018 г. словашкото МО да изготви анализ на офертите за 14 броя F-16V и същото количество Gripen C/D.

В последните седмици повечето словашки медии съобщават, че МО на страната е изготвило доклад в който се препоръчва покупката на нови F-16V, като цената на сделката ще надхвърли €1,5 млрд. Американският изтребител е бил фаворитизиран от министъра на отбраната Петер Гаждош и от председателя на парламента Андрей Данко.

И двамата са членове на Словашката национална партия, която спечели 8,6% от гласовете на изборите през 2016 г., като Данко е и неин председател. Партията е част от коалицията, която в момента управлява страната. Националистическата и евроскептична формация си партнира с лявата социал-демократична партия Smer, от която е и премиера Пелегрини и партията на етническите унгарци в Словакия – Most–Híd.

Според словашките медии, ентусиазмът на националистите в правителството за покупка на F-16 не се споделя от останалите коалиционни партньори, но националистите държат ключовата подкрепа за кабинета. Подозренията, че не се взима достатъчно прозрачно решение, пък разклащат доверието в кабинета, който страда от ниска обществена подкрепа и е обект на чести протести с призиви за борба с корупцията.

В същото време Данко и Гаждош започнаха открита кампания срещу шведската оферта. През миналата седмица военният министър на страната категорично отрече да е имало шведско предложение за изграждане на сервизен център за Gripen в Словакия. Шведското правителство и компанията Saab протестираха срещу това изказване, а в словашките медии изтече кореспонденция между МО на страната на Швеция, от която става ясно, че действително има такова предложение, с което министър Гаждош е добре запознат. От своя страна Данко обяви, че е бил притискан от лобисти, но се опитва да се дистанцира от процеса.

Данко и Гаждош яростно защитават и удължаването на експлоатацията на словашките МиГ-29 с още няколко години и настояват за сключване на нов пет годишен договор за абонаментно обслужване с руската компания РСК „МиГ”. Според публикации в словашките медии, договорът ще е на стойност между €150 и 250 млн. Настоящият договор изтича в края на 2019 г. Съществуват спекулации, че основната причина словашките националисти да фаворитизират новите F-16 е че тяхната доставка ще стане след 2023 г., което ще осигури още живот за МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция ще има водеща роля в проекта FCAS
Следваща публикация
САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Меню