ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

44 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

От Dassault са заявили, че в рамките на авиационното изложение в Дубай е било постигнато споразумение за модернизация на изтребителите Mirage 2000-9 от състава на ВВС на ОАЕ. От производителя са отказали да дават каквато и да е друга информация по сделката, включително нейната цена, обем и същност.

Френският вестник La Tribune съобщава, че стойността на сделката е €300 млн. и ще покрие целия флот от 62 изтребителя Mirage 2000-9.

Ако парите са заделени само за модернизация на изтребителите и не включват доставка на логистика или въоръжение, то вероятно ще се касае за сериозна модернизация, предвид влагането на близо €5 млн. във всеки изтребител.

Интерeсно е, че Dassault от дълги години се надява да продаде Rafale на ОАЕ за замяна на експлоатираните там Mirage 2000. С тази сделка обаче става ясно, че емирствата имат намерение да експлоатират своите изтребители Mirage 2000 още дълго време.

В същото време от ОАЕ изразяват желание за покупка, както на Су-35, така и на F-35. И ако за руския самолет текат разговори, то процеса на евентуална покупка на американския изтребител от следващо поколение е едва в началото и все още не е ясно дали въобще ще има разрешение за това.

В края на 80-те ОАЕ се сдобива с 36 броя Mirage 2000EAD/RAD/DAD. През 1998 г. се сключва сделка за покупка на 30 изтребителя, но вече от по-новия вариант Mirage 2000-9, както и за модернизация на 32 от наличните изтребители до същия стандарт.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки
Следваща публикация
EgyptAir иска да вземе CSeries
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Египет е подписал за Су-35

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Меню