Разби се полски МиГ-29

62 прочитания

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Инцидентът е станало около 17,15 часа местно време. Изтребителят е бил в процес на кацане, когато е изчезнал от радарите. Пилотът не е съобщил за никакви проблеми на борда. Машината е паднала на около 15 km от центъра на град Минск Мазовецки, край когото се намира 23-та тактическа авиобаза, където се базира ескадрила МиГ-29.

Поради ниската облачност не е излетял спасителен вертолет, въпреки, че базата разполага с такъв в лицето на W-3. 28-годишният пилот се е приземил в гора на около 2 km и е бил открит около час и половина по-късно, с фрактури на крайниците, от лесничеи, участващи в издирването.

Разбилият се изтребител е направил малък пожар в същата гора, който е бил потушен. Явно летецът се е катапултирал малко преди падането на самолета, защото е намерен недалеч от разбилия се изтребител.

По инцидента се води разследване. За сега не се съобщават версии за причините.

По неофициална информация, авариралата машина е с борден номер 67. Тя е била сред оригинално доставените 12 изтребителя в периода юли 1989 – октомври 1990 г.

Това е първия загубен МиГ-29 на полска служба за над 28 години служба.

Свързани теми

Предишна публикация
Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност
Следваща публикация
Германия търси тежък транспортен вертолет
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Меню