Разби се полски МиГ-29

63 прочитания

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Инцидентът е станало около 17,15 часа местно време. Изтребителят е бил в процес на кацане, когато е изчезнал от радарите. Пилотът не е съобщил за никакви проблеми на борда. Машината е паднала на около 15 km от центъра на град Минск Мазовецки, край когото се намира 23-та тактическа авиобаза, където се базира ескадрила МиГ-29.

Поради ниската облачност не е излетял спасителен вертолет, въпреки, че базата разполага с такъв в лицето на W-3. 28-годишният пилот се е приземил в гора на около 2 km и е бил открит около час и половина по-късно, с фрактури на крайниците, от лесничеи, участващи в издирването.

Разбилият се изтребител е направил малък пожар в същата гора, който е бил потушен. Явно летецът се е катапултирал малко преди падането на самолета, защото е намерен недалеч от разбилия се изтребител.

По инцидента се води разследване. За сега не се съобщават версии за причините.

По неофициална информация, авариралата машина е с борден номер 67. Тя е била сред оригинално доставените 12 изтребителя в периода юли 1989 – октомври 1990 г.

Това е първия загубен МиГ-29 на полска служба за над 28 години служба.

Свързани теми

Предишна публикация
Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност
Следваща публикация
Германия търси тежък транспортен вертолет
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша отново замисля модернизация на Ми-24

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Меню