Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

30 прочитания

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Меморандумът бе подписан от френският военен министър Флоранс Парли и германската ѝ колежка Урсула фон дер Лайен. Новият боен самолет, който ще се създаде в рамките на програмата Future Combat Air System (FCAS), трябва да замести сега експлоатираните Rafale и Eurofighter към 2040 г.

Конкретната работа по проекта трябва да стартира преди края на годината, а до 2025 г. проектът трябва да бъде окончателно дефиниран. Предполага се, че първият прототип ще полети преди 2030 г.

В рамките на FCAS ще се създаде не само боен самолет, но цяла фамилия от системи, включително безпилотни апарати, крилати ракети и други. Споразумението между Франция и Германия оставя вратата на проекта отворена и за други членки на Европейския съюз.

Dassault и Airbus вече подписаха през април споразумение за съвместна работа по проекта, но тогава тактично бе избегнат въпроса, коя ще бъде водещата компания. С новото междуправителствено споразумение, обаче става ясно, че явно водещата роля ще се падне на Dassault.

Въпросът за съвместна разработка на нов боен самолет бе поставен за първи път от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон през миналото лято, а през април военните министри на двете страни подписаха предварително споразумение по въпроса.

Освен споразумението за FCAS бе подписан и меморандум за разбирателство за съвместна работа по създаването на основен боен танк, който трябва да бъде приет на въоръжение през 2035 г., както и споразумение за работа по създаването на нова артилерийска система, както и изстрелване на съвместни военни сателити.

Очакваше се да се подпише и меморандум за разбирателство за стартиране на работа по нов морски патрулен самолет, но това не стана факт по неизвестни причини.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие
Следваща публикация
Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Меню