Франция пенсионира Mirage 2000N

51 прочитания

Френските ВВС официално пенсионираха носителя на ядрено оръжие Mirage 2000N. Церемонията по свалянето на типа от въоръжение бе проведена на 21 юни 2018 г.

Последните Mirage 2000N бяха на въоръжение в изтребителната ескадрила 2/4 Lafayette, базирана в Истр – Льо Тюбе. След официалното сваляне на типа от въоръжение, задачата за нанасяне на ядрени удари от въздушни платформи във френските въоръжени сили се поема изцяло от Rafale.

Полетите с Mirage 2000N ще продължат още няколко седмици и вероятно той ще вземе участие във въздушната част на традиционния френски военен парад за 14 юли.

Mirage 2000N бе на въоръжение във френските ВВС точно 30 години – от 1988 до 2018 г. Последно на въоръжение бяха останали около 20 машини модернизирани по последния стандарт K3.

Mirage 2000N е версия на двуместния Mirage 2000B, разработена в началото на 80-те години, като заместник на ядрения бомбардировач Mirage IV. Основното оръжие на типа е ракетата „въздух-земя” с ядрена бойна глава ASMP. Бойният самолет може да носи една такава ракета на централния подфюзелажен пилон. Машината има подобрена система за самозащита и възможности за скоростни полети над терена на автоматичен режим.

Общо са произведени 75 броя Mirage 2000N, които са били на въоръжение в четири ескадрили, а в последствие всички те са модернизирани до стандарта K2, който им позволява да бъдат използвани и като изтребители-бомбардировачи въоръжени с конвенционално оръжие.

Типът е използван за реални конвенционални операции над бивша Югославия през 1994 – 1995 г., Либия през 2011 г., Сирия през 2014 – 2017 г., а през април 2018 г. е прилючила последната мисия над Северна Африка в рамките на операция “Barkhane” .

Свързани теми

Предишна публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
Следваща публикация
Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Меню