Франция пенсионира Mirage 2000N

53 прочитания

Френските ВВС официално пенсионираха носителя на ядрено оръжие Mirage 2000N. Церемонията по свалянето на типа от въоръжение бе проведена на 21 юни 2018 г.

Последните Mirage 2000N бяха на въоръжение в изтребителната ескадрила 2/4 Lafayette, базирана в Истр – Льо Тюбе. След официалното сваляне на типа от въоръжение, задачата за нанасяне на ядрени удари от въздушни платформи във френските въоръжени сили се поема изцяло от Rafale.

Полетите с Mirage 2000N ще продължат още няколко седмици и вероятно той ще вземе участие във въздушната част на традиционния френски военен парад за 14 юли.

Mirage 2000N бе на въоръжение във френските ВВС точно 30 години – от 1988 до 2018 г. Последно на въоръжение бяха останали около 20 машини модернизирани по последния стандарт K3.

Mirage 2000N е версия на двуместния Mirage 2000B, разработена в началото на 80-те години, като заместник на ядрения бомбардировач Mirage IV. Основното оръжие на типа е ракетата „въздух-земя” с ядрена бойна глава ASMP. Бойният самолет може да носи една такава ракета на централния подфюзелажен пилон. Машината има подобрена система за самозащита и възможности за скоростни полети над терена на автоматичен режим.

Общо са произведени 75 броя Mirage 2000N, които са били на въоръжение в четири ескадрили, а в последствие всички те са модернизирани до стандарта K2, който им позволява да бъдат използвани и като изтребители-бомбардировачи въоръжени с конвенционално оръжие.

Типът е използван за реални конвенционални операции над бивша Югославия през 1994 – 1995 г., Либия през 2011 г., Сирия през 2014 – 2017 г., а през април 2018 г. е прилючила последната мисия над Северна Африка в рамките на операция “Barkhane” .

Свързани теми

Предишна публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
Следваща публикация
Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…
Меню