Франция пенсионира Mirage 2000N

52 прочитания

Френските ВВС официално пенсионираха носителя на ядрено оръжие Mirage 2000N. Церемонията по свалянето на типа от въоръжение бе проведена на 21 юни 2018 г.

Последните Mirage 2000N бяха на въоръжение в изтребителната ескадрила 2/4 Lafayette, базирана в Истр – Льо Тюбе. След официалното сваляне на типа от въоръжение, задачата за нанасяне на ядрени удари от въздушни платформи във френските въоръжени сили се поема изцяло от Rafale.

Полетите с Mirage 2000N ще продължат още няколко седмици и вероятно той ще вземе участие във въздушната част на традиционния френски военен парад за 14 юли.

Mirage 2000N бе на въоръжение във френските ВВС точно 30 години – от 1988 до 2018 г. Последно на въоръжение бяха останали около 20 машини модернизирани по последния стандарт K3.

Mirage 2000N е версия на двуместния Mirage 2000B, разработена в началото на 80-те години, като заместник на ядрения бомбардировач Mirage IV. Основното оръжие на типа е ракетата „въздух-земя” с ядрена бойна глава ASMP. Бойният самолет може да носи една такава ракета на централния подфюзелажен пилон. Машината има подобрена система за самозащита и възможности за скоростни полети над терена на автоматичен режим.

Общо са произведени 75 броя Mirage 2000N, които са били на въоръжение в четири ескадрили, а в последствие всички те са модернизирани до стандарта K2, който им позволява да бъдат използвани и като изтребители-бомбардировачи въоръжени с конвенционално оръжие.

Типът е използван за реални конвенционални операции над бивша Югославия през 1994 – 1995 г., Либия през 2011 г., Сирия през 2014 – 2017 г., а през април 2018 г. е прилючила последната мисия над Северна Африка в рамките на операция “Barkhane” .

Свързани теми

Предишна публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
Следваща публикация
Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Франция ще купи три нови самолета за РЕБ

Френските ВВС ще приемат на въоръжение три нови самолет предназначени за радиоелектронна борба и радиотехническо разузнаване в рамките на програмата Epicure. Това обявиха от френското МО.

Катастрофа с гръцки Mirage 2000

Гръцки изтребител Mirage 2000-5 е катастрофирал днес, 12 април 2018 г., след като е изпълнил мисия по прехват на турски военен самолет, който е навлязъл в гръцкото въздушно пространство. Пилотът на машината е загинал.

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Меню