Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

10 прочитания

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Dragon бе изстрелян с ракетата носител Falcon 9 в 05,42 часа местно време (12,42 часа българско време) от космодрума Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата се използва за втори път, но не е бил правен опит за приземяването ѝ и тя се е разбила в Атлантическия океан.

Dragon е бил изведен на орбита, след като двете степени на Falcon 9 са работили около 14 минути. Апаратът успешно е разтворил слънчевите си панели и е започнал тридневния си полет към МКС.

Втората степен на ракетата носител ще остане на орбита, за да събира данни за поведението си при продължителен престой в космоса. Това се прави с цел изследване на бъдещите подобрения по Falcon 9.

Това е 15-тото изстрелване на Dragon към МКС. Корабът, който излетя днес, вече е бил използван за полет през лятото на 2016 г. Поръчката на NASA за снабдяване на МКС в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS) към SpaceX е за общо 20 старта до януари 2020 г.

Dragon носи на борда си 2697 kg припаси и научна апаратура. От тях, 1712 kg се намират в херметизираната товарна кабина на апарата, а останалите в нехерметизиран багажник.

Това е 57-мият старт на Falcon 9 и 12-тият за тази година. За юли се планират два пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
Румънски МиГ-21 LanceR катастрофира по време на демонстрация
Следваща публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…
Меню