Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

8 прочитания

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Dragon бе изстрелян с ракетата носител Falcon 9 в 05,42 часа местно време (12,42 часа българско време) от космодрума Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата се използва за втори път, но не е бил правен опит за приземяването ѝ и тя се е разбила в Атлантическия океан.

Dragon е бил изведен на орбита, след като двете степени на Falcon 9 са работили около 14 минути. Апаратът успешно е разтворил слънчевите си панели и е започнал тридневния си полет към МКС.

Втората степен на ракетата носител ще остане на орбита, за да събира данни за поведението си при продължителен престой в космоса. Това се прави с цел изследване на бъдещите подобрения по Falcon 9.

Това е 15-тото изстрелване на Dragon към МКС. Корабът, който излетя днес, вече е бил използван за полет през лятото на 2016 г. Поръчката на NASA за снабдяване на МКС в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS) към SpaceX е за общо 20 старта до януари 2020 г.

Dragon носи на борда си 2697 kg припаси и научна апаратура. От тях, 1712 kg се намират в херметизираната товарна кабина на апарата, а останалите в нехерметизиран багажник.

Това е 57-мият старт на Falcon 9 и 12-тият за тази година. За юли се планират два пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
Союз МС-09 се скачи с МКС
Следваща публикация
Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Меню