Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

8 прочитания

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Dragon бе изстрелян с ракетата носител Falcon 9 в 05,42 часа местно време (12,42 часа българско време) от космодрума Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата се използва за втори път, но не е бил правен опит за приземяването ѝ и тя се е разбила в Атлантическия океан.

Dragon е бил изведен на орбита, след като двете степени на Falcon 9 са работили около 14 минути. Апаратът успешно е разтворил слънчевите си панели и е започнал тридневния си полет към МКС.

Втората степен на ракетата носител ще остане на орбита, за да събира данни за поведението си при продължителен престой в космоса. Това се прави с цел изследване на бъдещите подобрения по Falcon 9.

Това е 15-тото изстрелване на Dragon към МКС. Корабът, който излетя днес, вече е бил използван за полет през лятото на 2016 г. Поръчката на NASA за снабдяване на МКС в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS) към SpaceX е за общо 20 старта до януари 2020 г.

Dragon носи на борда си 2697 kg припаси и научна апаратура. От тях, 1712 kg се намират в херметизираната товарна кабина на апарата, а останалите в нехерметизиран багажник.

Това е 57-мият старт на Falcon 9 и 12-тият за тази година. За юли се планират два пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
Румънски МиГ-21 LanceR катастрофира по време на демонстрация
Следваща публикация
Франция пенсионира Mirage 2000N
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Меню