Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

7 прочитания

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Dragon бе изстрелян с ракетата носител Falcon 9 в 05,42 часа местно време (12,42 часа българско време) от космодрума Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата се използва за втори път, но не е бил правен опит за приземяването ѝ и тя се е разбила в Атлантическия океан.

Dragon е бил изведен на орбита, след като двете степени на Falcon 9 са работили около 14 минути. Апаратът успешно е разтворил слънчевите си панели и е започнал тридневния си полет към МКС.

Втората степен на ракетата носител ще остане на орбита, за да събира данни за поведението си при продължителен престой в космоса. Това се прави с цел изследване на бъдещите подобрения по Falcon 9.

Това е 15-тото изстрелване на Dragon към МКС. Корабът, който излетя днес, вече е бил използван за полет през лятото на 2016 г. Поръчката на NASA за снабдяване на МКС в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS) към SpaceX е за общо 20 старта до януари 2020 г.

Dragon носи на борда си 2697 kg припаси и научна апаратура. От тях, 1712 kg се намират в херметизираната товарна кабина на апарата, а останалите в нехерметизиран багажник.

Това е 57-мият старт на Falcon 9 и 12-тият за тази година. За юли се планират два пуска.

Свързани теми

Предишна публикация
Союз МС-09 се скачи с МКС
Следваща публикация
Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

Първият тест на LauncherOne се провали

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Меню