Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

5 прочитания

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Въпросът, на каква цена ще се продават билетите за полет с New Shepard, вълнува космическата индустрия в последните години. Очаква се реалното стартиране на продажбата на билети да стане през 2019 г.

Blue Origin е основана от Джеф Безос, човекът създал Amazon, през 2000 г. и непосредствените планове на компанията включват изграждане на стабилна и относително достъпна система за туристически достъп до космоса. В последствие компанията ще създаде по-голяма ракета носител за многократна употреба, която ще извежда на орбита комерсиални и правителствени товари.

От Blue Origin са отказали коментар за Reuters, но двата източника на информационната агенция са служители на компанията, които имат непосредствена информация за процеса по формиране на цените.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Целият полет, от изстрелването до приземяването на капсулата, ще отнема около 10 минути.

До момента Blue Origin са извършили осем успешни безпилотни теста. Очаква се в следващите седмици да се проведат изпитанията на системата за аварийно изстрелване на капсулата, която ще бъде задействана, ако по време на старт има проблеми с ракетата New Shepard.

Предполага се, че в рамките на годината Blue Origin ще направи и тест с хора на борда на капсулата си, но от компанията не дават по-конкретна информация.

Експерти, с които Reuters разговаря, твърдят, че единичен старт на Blue Origin ще бъде на стойност от около $10 млн., което ще направи стартовете нерентабилни при тези цени на билетите.

Blue Origin планира при всеки старт на New Shepard до космоса да се превозва и научно оборудване, което също ще се използва за генериране на приходи. Компанията в момента гълта по около $300 млн. годишно без да има реални парични постъпления.

Свързани теми

Предишна публикация
Товарният космически кораб Dragon замина за МКС
Следваща публикация
Подписаха за създаването на Союз-5
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

1K прочитания

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

5 прочитания

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

5 прочитания

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

6 прочитания
x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…
156 прочитания
Меню