Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

18 прочитания

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Въпросът, на каква цена ще се продават билетите за полет с New Shepard, вълнува космическата индустрия в последните години. Очаква се реалното стартиране на продажбата на билети да стане през 2019 г.

Blue Origin е основана от Джеф Безос, човекът създал Amazon, през 2000 г. и непосредствените планове на компанията включват изграждане на стабилна и относително достъпна система за туристически достъп до космоса. В последствие компанията ще създаде по-голяма ракета носител за многократна употреба, която ще извежда на орбита комерсиални и правителствени товари.

От Blue Origin са отказали коментар за Reuters, но двата източника на информационната агенция са служители на компанията, които имат непосредствена информация за процеса по формиране на цените.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Целият полет, от изстрелването до приземяването на капсулата, ще отнема около 10 минути.

До момента Blue Origin са извършили осем успешни безпилотни теста. Очаква се в следващите седмици да се проведат изпитанията на системата за аварийно изстрелване на капсулата, която ще бъде задействана, ако по време на старт има проблеми с ракетата New Shepard.

Предполага се, че в рамките на годината Blue Origin ще направи и тест с хора на борда на капсулата си, но от компанията не дават по-конкретна информация.

Експерти, с които Reuters разговаря, твърдят, че единичен старт на Blue Origin ще бъде на стойност от около $10 млн., което ще направи стартовете нерентабилни при тези цени на билетите.

Blue Origin планира при всеки старт на New Shepard до космоса да се превозва и научно оборудване, което също ще се използва за генериране на приходи. Компанията в момента гълта по около $300 млн. годишно без да има реални парични постъпления.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха за създаването на Союз-5
Следваща публикация
Товарният космически кораб Dragon замина за МКС
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Меню