NASA начерта плана за пращане на хора на Луната през 2024 г.

736 прочитания

NASA начета грубия план, как планира да изпрати отново хора на Луната през 2024 г. Това стана на 30 април 2019 г. от Бил Герстенмайер, администратор в NASA по въпросите на пилотираните изследователски мисии.

Герстенмайер направи презентация пред Борда за космически изследвания на САЩ, на която заявява, че е възможно през 2024 г. хора отново да кацнат на Луната, но мисията ще бъде минималистична.

„Изграждаме план, който на хартия се получава, но няма да ви лъжа, че ще е лесно или напълно безопасно”, заявява той, цитиран от Space News.

Планът на NASA в момента предвижда три старта на тежката ракета-носител SLS с космическия кораб Orion. Първата мисия, EM-1, ще бъде без екипаж на борда на космическия кораб Orion и ще продължи 25 дни, като ще включва полет около Луната. Втората мисия EM-2, ще бъде отново изпитателна, но с екипаж, а при третата мисия EM-3 ще се осъществи кацането на Луната.

Според Герстенмайер, в идеалния случай EM-1 ще бъде изпълнена в края на 2020 г., но е по-вероятно това да стане през 2021 г., поради забавяния свързани с работата по SLS. EM-2 ще стане факт през 2022 г., а EM-3 през 2024 г.

В момента се работи по спускаемия апарат, който ще осъществява кацането на Луната. NASA в момента се е отказала от подхода отделните му елементи да се разработват от различни подизпълнители и да се интегрират от агенцията. Вместо това, NASA ще иска външна компания да създаде апарата в неговата цялост.

NASA не се отказва от космическата станция Gateway, която ще бъде на окололунна орбита. Идеята е Orion да се скачва с нея, екипажът да се прехвърля на лунния спускаем апарат, който да се приземи на Луната, а след това да върне отново екипажа на Gatewey. Според агенцията, наличието на станцията ще улесни много работата и ще повиши нивото на безопасност на мисията.

За кацане през 2024 г., обаче Gateway ще бъде в съвсем базов вид (като този на илюстрацията горе).

Герстенмайер разяснява, че в момента NASA избира изпълнител за проектирането на основния модул на станцията (Power and Propulsion Element), който ще дава електричество и ще има двигатели за корекция на орбитата. През това лято се очаква да бъде избран победител, а самият модул да бъде изстрелян в края на 2022 г.

Gateway ще получи само още един модул до 2024 г. По думите на Герстенмайер това ще е малък модул, който ще има възли за скачване и ще може да се използва за обитаване от екипажа.

Герстенмайер е посочил, че кацането на хора на Луната до 2024 г. ще бъде минималистична мисия със спартански условия, която ще бъде възможно най-неамбициозна, с цел минимален технически риск и минимални средства. Престоят на лунната повърхност също щял да бъде кратък, както и научната работа, която може да се извърши.

Въпросът с финансирането на мисията до Луната през 2024 г. все още седи. Очаква се в близките седмици пред Конгреса да бъде представен по-подробен план на NASA, който да включва и финансов план. Финансирането на мисията, трябва да започне още в бюджета за финансовата 2020 г., която стартира на 1 октомври 2019 г.

NASA първоначално планираше до върне хората на Луната през 2028 г., но в края на този март, американският вицепрезидент Майк Пенс зададе нов курс на агенцията – хората да стъпят отново на лунната повърхност през 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon
Следваща публикация
Нов успешен тест на New Shepard
736 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Союз МС-09 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-09 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 8 юни 2018 г., в 16,01 часа московско време.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Меню