Безпилотен вертолет полетя на Марс

84 прочитания

На Марс стана факт исторически първи полет на апарат по-тежък от въздуха в атмосферата на друга планета. Безпилотният вертолет Ingenuity изпълни кратък, но напълно успешен полет в марсианската атмосфера.

Полетът е станал днес, 19 април 2021 г., в 10,34 часа българско време. Над два часа и половина, обаче бяха нужни на данните да достигнат до Земята и NASA да потвърдят, че полетът е станал факт.

Апаратът е пуснал електрическия си двигател, след което се е издигнал на височина от около 3 m, там е започнал да виси, като е тествал управляемостта си, след което се е приземил. Общо полетът е продължил точно 39 секунди.

Ingenuity (изобретателност, находчивост) е част от мисията Mars 2020. Той бе доставен на Червената планета от марсохода Perseverance. Той успешно се приземи там на 18 февруари 2021 г. Ingenuity, който бе прикрепен за долната час на марсохода, бе пуснат на повърхността на 4 април. Първоначално, първият полет бе насрочен за 11 април, но се наложи да бъде подменен софтуера на вертолета.

Ingenuity, чиято маса е едва 1,8 kg се задвижва от електрически мотор и има два носещи винта с по две лопати, по съосната носеща схема. Заради изключително разредената атмосфера на Марс, носещите винтове се въртят с много голяма скорост – 2500 оборота в минута. Диаметърът на носещите винтове е 1,2 m.

Шасито му е съставено от четири непребираеми подпори. На борда си носи батерии, сензори и няколко камери, а над носещия винт са антените за комуникация с Perseverance и малък фотоволтаичен панел. Височината на апарата е 0,49 m.

Основната му задача ще е да провери до колко е възможно да се осъществяват контролирани полети в марсианската атмосфера. Тестовата програма включва общо пет полета, като следващият е насрочен за 22 април.

Ако тестовете бъдат успешни, в NASA вече обмислят по-голям безпилотен вертолет, който да бъде изпратен към Марс при някоя от следващите мисии. Той ще може да извършва реална изследователска работа, докато Ingenuity не носи научни прибори.

На водещата илюстрация: Ingenuity снима собствената си сянка на марсианската повърхност, докато лети

Свързани теми

Предишна публикация
Половин век от старта на Салют-1
Следваща публикация
NASA избра SpaceX за създаването на лунен спускаем апарат
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню