Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

32 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

„Тази процедура започва от 2010 г. – започна изложението си Цветанов, което той оформи, като хронология – към 2012 г. лично президента Радев , тогава като главнокомандващ Военновъздушните сили е дал изключително висока оценка и приоритет на F-16. 2014 г. след едно посещение в Унгария, която след много скандали стига до избора на Gripen, той започва да става най-големият радетел за Gripen, a 2014 г. той дори пише опорните точки на премиера Орешарски за това, което да се случва при евентуалната му среща с президента на Saab, които произвеждат тези самолети.
До 2015 г. всичко, което е направено като организация за всички действия на експертните екипи на всякакво ниво, се утвърждават от министъра на отбраната. 2015 г. всички помним демонстративната оставка, която беше хвърлена от г-н Радев и знаем, че след това и след срещи с премиера, който е изключително доверчив, загрижен за националната сигурност и вярва в намеренията на всеки един, който отива при него и който е професионалист. Тогава всъщност се взима решението да не отговаря за последното утвърждаване министъра на отбраната, което смятам, че е важна гаранция за прозрачността на целия процес, а се възлага на президента Радев.
И тук идва нещо изключително важно, до 2016 г. задължителните критерии по които трябва да се направи класирането са седем. Те са приети и от българския парламент. Само да кажа, че един месец и половина преди оставката на г-н Радев и кандидатирането му за президент е въведен нов допълнителен критерии, който е за примерна схема за разплащане, който е основание за дисквалифициране на един от участниците”

Изложението на Цветанов предоставя голям брой абсолютно подвеждащи факти.

Така например не е известно генерал Радев, който по онова време е заместник-командир на ВВС, да е имал официално становище, което да фаворитизира F-16. Нещо повече, тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов изрично заяви пред „Комисията „Gripen”, че до края на неговия мандат през март 2013 г. не е било взето окончателно решение за изтребителя и дори той цитира докладна записка от генерал Радев.

Теорията за опорните точки също придобива все по-голяма абсурдност. Документите, които се развяват от емблематичния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров всъщност показват нещо банално – на тогавашният премиер Орешарски му предстои среща с изпълнителния директор на Saab и той моли генерал Радев за насока за разговора.

Цветанов продължава да лансира и версиите за скандалността на покупката на Gripen в Унгария и Чехия, но вече явно се въздържа от преки обвинения в корупция, каквито правеше в началото на лятото.

Най-фрапиращото изкривяване на истината е друго. Според Цветанов, генерал Радев е назначен за отговарящ за проекта след подаването на оставката му през октомври 2015 г. и след благословията на тогавашния и сегашния премиер Бойко Борисов.

В действителност системата за проектно управление PRINCE2 е въведена от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов година по-рано от описаните събития.

Колкото до изкривените критерии, въвеждането на допълнителни критерии и други подобни, то въпросът вече бе коментиран многокрано и стана ясно, че аргументите в полза на теорията на ГЕРБ за добавянето на критерии, без те да са залегнали в решението на Народното събрание, е безкрайно слаба и документите реално показват точно обратното.

„Лобизъм ли е, че искаме да махнем един критерии, който допълнително е сложен от тези, които днес говорят за лобизъм? Не може ли да направите едно предположение, че някой някога във времето е имал други цели? Вие като опитна журналистка да стигнете до такива изводи”, подканва Цветанов водещата, която прие това с лек смях.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ прави и едно изказване, което е трудно за анализ, поради липсата на явна логика в него. Цветанов говори за стратегическо партньорство и за това, че само от САЩ може да се купува определено оборудване, но не успява да даде някаква реална теза.

„Ако приемем хипотезата за това, което направи като избор служебното правителство за избора на Gripen. Само да ви кажа, че като се купи един самолет, допълнително трябва да се купи и съответното оборудване. Оборудването може да бъде купено от само една държава и това е САЩ. Все пак трябва да имаме извод, че трябва да имаме стратегическо партньорство и това не е никакъв лобизъм, а става въпрос за прозрачност”

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища
Следваща публикация
РВД се похвали със засилен трафик
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Меню