Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

7 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

„Тази процедура започва от 2010 г. – започна изложението си Цветанов, което той оформи, като хронология – към 2012 г. лично президента Радев , тогава като главнокомандващ Военновъздушните сили е дал изключително висока оценка и приоритет на F-16. 2014 г. след едно посещение в Унгария, която след много скандали стига до избора на Gripen, той започва да става най-големият радетел за Gripen, a 2014 г. той дори пише опорните точки на премиера Орешарски за това, което да се случва при евентуалната му среща с президента на Saab, които произвеждат тези самолети.
До 2015 г. всичко, което е направено като организация за всички действия на експертните екипи на всякакво ниво, се утвърждават от министъра на отбраната. 2015 г. всички помним демонстративната оставка, която беше хвърлена от г-н Радев и знаем, че след това и след срещи с премиера, който е изключително доверчив, загрижен за националната сигурност и вярва в намеренията на всеки един, който отива при него и който е професионалист. Тогава всъщност се взима решението да не отговаря за последното утвърждаване министъра на отбраната, което смятам, че е важна гаранция за прозрачността на целия процес, а се възлага на президента Радев.
И тук идва нещо изключително важно, до 2016 г. задължителните критерии по които трябва да се направи класирането са седем. Те са приети и от българския парламент. Само да кажа, че един месец и половина преди оставката на г-н Радев и кандидатирането му за президент е въведен нов допълнителен критерии, който е за примерна схема за разплащане, който е основание за дисквалифициране на един от участниците”

Изложението на Цветанов предоставя голям брой абсолютно подвеждащи факти.

Така например не е известно генерал Радев, който по онова време е заместник-командир на ВВС, да е имал официално становище, което да фаворитизира F-16. Нещо повече, тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов изрично заяви пред „Комисията „Gripen”, че до края на неговия мандат през март 2013 г. не е било взето окончателно решение за изтребителя и дори той цитира докладна записка от генерал Радев.

Теорията за опорните точки също придобива все по-голяма абсурдност. Документите, които се развяват от емблематичния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров всъщност показват нещо банално – на тогавашният премиер Орешарски му предстои среща с изпълнителния директор на Saab и той моли генерал Радев за насока за разговора.

Цветанов продължава да лансира и версиите за скандалността на покупката на Gripen в Унгария и Чехия, но вече явно се въздържа от преки обвинения в корупция, каквито правеше в началото на лятото.

Най-фрапиращото изкривяване на истината е друго. Според Цветанов, генерал Радев е назначен за отговарящ за проекта след подаването на оставката му през октомври 2015 г. и след благословията на тогавашния и сегашния премиер Бойко Борисов.

В действителност системата за проектно управление PRINCE2 е въведена от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов година по-рано от описаните събития.

Колкото до изкривените критерии, въвеждането на допълнителни критерии и други подобни, то въпросът вече бе коментиран многокрано и стана ясно, че аргументите в полза на теорията на ГЕРБ за добавянето на критерии, без те да са залегнали в решението на Народното събрание, е безкрайно слаба и документите реално показват точно обратното.

„Лобизъм ли е, че искаме да махнем един критерии, който допълнително е сложен от тези, които днес говорят за лобизъм? Не може ли да направите едно предположение, че някой някога във времето е имал други цели? Вие като опитна журналистка да стигнете до такива изводи”, подканва Цветанов водещата, която прие това с лек смях.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ прави и едно изказване, което е трудно за анализ, поради липсата на явна логика в него. Цветанов говори за стратегическо партньорство и за това, че само от САЩ може да се купува определено оборудване, но не успява да даде някаква реална теза.

„Ако приемем хипотезата за това, което направи като избор служебното правителство за избора на Gripen. Само да ви кажа, че като се купи един самолет, допълнително трябва да се купи и съответното оборудване. Оборудването може да бъде купено от само една държава и това е САЩ. Все пак трябва да имаме извод, че трябва да имаме стратегическо партньорство и това не е никакъв лобизъм, а става въпрос за прозрачност”

Свързани теми

Предишна публикация
РВД се похвали със засилен трафик
Следваща публикация
Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Примиерът Борисов: По-бързо да приключваме конкурсите, че да получим новата техника

Премиерът Бойко Борисов демонстрира ентусиазъм за бързо приключване на трите големи проекта за превъоръжаване и започването на получаването на нова бойна техника за Въоръжените сили. Това каза той днес, 9 август 2018 г. на закриването на съвместната военна тренировка Platinum Lion.

Меню