Британска компания с интерес към концесията на летище София

30 прочитания

Най-големият летищен оператор във Обединеното кралство Мanchester Airport Group (MAG) е един от най-вероятните участници в концесионната процедура за летище София. Това съобщават от Офнюз.

Компанията отдавна проучвала възможностите да стъпи на българския пазар и не крие, че има много сериозен интерес да кандидатства за аерогарата, тъй като според анализите им, регионът има огромен потенциал и те искат да го използват, съобщават от изданието.

MAG оперират летищата Манчестър, Лондон Станстед и Йист Мидландс, които имат около 41 000 служители и обслужват почти 60 млн. пътници на година. По натовареност летищата са на съответно трето, четвърдо и 13 място във Великобритания.

Лондонското летище Станстед е пример, който до голяма степен показва опита на британската група. След като MAG пое управлението му от държавата се стигна до удвояване на броя на авиокомпаниите, 10 млн. допълнителни пътници на година, разширяване на мрежата от къси и дълги маршрути. Освен това 150 млн. паунда бяха инвестирани в модернизация на терминала.

“Ние активно очакваме рестартирането на концесионната процедура, тъй като отдавна вярваме, че летище София има огромен потенциал да бъде икономически катализатор не само за София, но и за цяла България“, заявиха източнизи от MAG пред Офнюз.

Британците твърдят, че имат ясна визия как да развият най-голямото българско летище, така че да развиват мрежата от маршрути към и от летището, терминалите и техните търговски възможности.

Структурата на собствеността в компанията е уникален пример за публично-частно партньорство. Тя е разделена между Градския съвет на Манчестър (35.5%), Разширен състав местни власти на Манчестър (29%) и инвестиционния фонд IFM Investors, управляващ над $105 млрд. по цял свят (35.5%).

През миналата седмица правителството даде зелена светлина за стартирането на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Точните условия не са известни, но за периода на концесия ще се иска инвестиция от минимум €600 млн., включително и строеж на нов терминал.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриват нов ремонтен център на летище София
Следваща публикация
Командирът на ВВС участва в симпозиум на НАТО
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Правителството предлага нови такси на летище София

Министерски съвет взе решение за леко намаляване на летищните такси на софийското летище, уеднаквяване на таксите при вътрешни и международни полети, увеличава отстъпките за количеството превозени пасажери, но и запазва еднаквите такси между стария и новия терминал. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет от днес, 13 декември 2017 г.

Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

Меню