Британска компания с интерес към концесията на летище София

9 прочитания

Най-големият летищен оператор във Обединеното кралство Мanchester Airport Group (MAG) е един от най-вероятните участници в концесионната процедура за летище София. Това съобщават от Офнюз.

Компанията отдавна проучвала възможностите да стъпи на българския пазар и не крие, че има много сериозен интерес да кандидатства за аерогарата, тъй като според анализите им, регионът има огромен потенциал и те искат да го използват, съобщават от изданието.

MAG оперират летищата Манчестър, Лондон Станстед и Йист Мидландс, които имат около 41 000 служители и обслужват почти 60 млн. пътници на година. По натовареност летищата са на съответно трето, четвърдо и 13 място във Великобритания.

Лондонското летище Станстед е пример, който до голяма степен показва опита на британската група. След като MAG пое управлението му от държавата се стигна до удвояване на броя на авиокомпаниите, 10 млн. допълнителни пътници на година, разширяване на мрежата от къси и дълги маршрути. Освен това 150 млн. паунда бяха инвестирани в модернизация на терминала.

“Ние активно очакваме рестартирането на концесионната процедура, тъй като отдавна вярваме, че летище София има огромен потенциал да бъде икономически катализатор не само за София, но и за цяла България“, заявиха източнизи от MAG пред Офнюз.

Британците твърдят, че имат ясна визия как да развият най-голямото българско летище, така че да развиват мрежата от маршрути към и от летището, терминалите и техните търговски възможности.

Структурата на собствеността в компанията е уникален пример за публично-частно партньорство. Тя е разделена между Градския съвет на Манчестър (35.5%), Разширен състав местни власти на Манчестър (29%) и инвестиционния фонд IFM Investors, управляващ над $105 млрд. по цял свят (35.5%).

През миналата седмица правителството даде зелена светлина за стартирането на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Точните условия не са известни, но за периода на концесия ще се иска инвестиция от минимум €600 млн., включително и строеж на нов терминал.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на ВВС участва в симпозиум на НАТО
Следваща публикация
Откриват нов ремонтен център на летище София
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриват линия Баку – София

Редовна пътническа линия Баку – София ще бъде открита от догодина. Това е заявил азербайджанския президент Илхам Алиев по време на посещението в Азербайджан на българския президент Румен Радев.

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

Меню