Британска компания с интерес към концесията на летище София

6 прочитания

Най-големият летищен оператор във Обединеното кралство Мanchester Airport Group (MAG) е един от най-вероятните участници в концесионната процедура за летище София. Това съобщават от Офнюз.

Компанията отдавна проучвала възможностите да стъпи на българския пазар и не крие, че има много сериозен интерес да кандидатства за аерогарата, тъй като според анализите им, регионът има огромен потенциал и те искат да го използват, съобщават от изданието.

MAG оперират летищата Манчестър, Лондон Станстед и Йист Мидландс, които имат около 41 000 служители и обслужват почти 60 млн. пътници на година. По натовареност летищата са на съответно трето, четвърдо и 13 място във Великобритания.

Лондонското летище Станстед е пример, който до голяма степен показва опита на британската група. След като MAG пое управлението му от държавата се стигна до удвояване на броя на авиокомпаниите, 10 млн. допълнителни пътници на година, разширяване на мрежата от къси и дълги маршрути. Освен това 150 млн. паунда бяха инвестирани в модернизация на терминала.

“Ние активно очакваме рестартирането на концесионната процедура, тъй като отдавна вярваме, че летище София има огромен потенциал да бъде икономически катализатор не само за София, но и за цяла България“, заявиха източнизи от MAG пред Офнюз.

Британците твърдят, че имат ясна визия как да развият най-голямото българско летище, така че да развиват мрежата от маршрути към и от летището, терминалите и техните търговски възможности.

Структурата на собствеността в компанията е уникален пример за публично-частно партньорство. Тя е разделена между Градския съвет на Манчестър (35.5%), Разширен състав местни власти на Манчестър (29%) и инвестиционния фонд IFM Investors, управляващ над $105 млрд. по цял свят (35.5%).

През миналата седмица правителството даде зелена светлина за стартирането на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Точните условия не са известни, но за периода на концесия ще се иска инвестиция от минимум €600 млн., включително и строеж на нов терминал.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на ВВС участва в симпозиум на НАТО
Следваща публикация
Откриват нов ремонтен център на летище София
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Wizz Air отново спира полетите София – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Аir за втори път преустановява полетите между София и Варна. Това ще стане от 27 октомври 2018 г., като новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, съобщава „Капитал”.

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Половин милион пасажери за летище София през март

През третия месец на 2018 г. летище София е обслужило над половин милион пътници (556 088), което е увеличение от 7,8% спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от столичното летище.

Меню