МиГ-29 катастрофира в Полша

57 прочитания

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС е катастрофирал тази нощ при изпълнение на тренировъчен полет. Пилотът му е загинал.

Инцидентът е станал в 01,57 часа местно време, като машината се е разбила край селцето Сакико, на около 18 km от авиобазата Малборк, от където е излетяла машината. Тя е принадлежала на 22-ра тактическа авиобаза.

Инцидентът се разследва. Известно е, че пилотът се е катапултирал, преди изтребителя да се разбие, но въпреки това е загинал на място. Не се съобщават други подробности около инцидента, който се разследва от компетентните власти в Полша.

Загиналият летец е имал над 800 часа във въздуха, от които около 500 на МиГ-29. Катастрофиралата машина е била с борден номер 4103. Тя е част от партидата бивши германски МиГ-29, които бяха купени от Полша през 2003 г. На германска служба изтребителят е бил с борден номер 29+16.

Всички полети с изтребители МиГ-29 в полските ВВС са спрени до изясняване на причините за инцидента.

За последните шест месеца, това е вторият инцидент с МиГ-29 в полските ВВС. На 18 декември 2017 г. друг изтребител от същия тип се разби при кацане в авиобаза Минск Мазовецки. Тогава летецът оцеля.

Полша експлоатира две ескадрили с МиГ-29, които са на въоръжение в 22-ра и 23-та тактически авиобази.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Embraer правят джойнтвенчър за производство на пътнически самолети
Следваща публикация
Руското МО отново гледа към МиГ-АТ
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Меню