САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

30 прочитания

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Кръстичевич е дал детайли по офертите, които постъпиха в хърватското МО вчера. Той е съобщил, че САЩ, Гърция и Израел са предложили F-16, като е уточнил, че американската оферта е за новопроизведени самолети. Швеция е предложила нови Gripen C/D.

Хърватският военен министър е потвърдил, че освен летателните характеристики, ще се гледат и финансово-икономическите параметри и пакета за индустриално сътрудничество.

Графикът за доставки на 12-те изтребителя е два през 2020 г., четири през следващата година и последните шест на куп през 2022 г. За тогава се планира и достигането на начално ниво на оперативна готовност и явно за тогава се планира пенсионирането на сега използваните 12 МиГ-21.

Повече от интересно е че САЩ са решили да участват с новопроизведен самолет в хърватския конкурс. Според спекулации в хърватските медии американската страна е предложила F-16V (известен още, като F-16 Block 70).

Основният въпрос, който възниква около американската оферта, е дали тя ще успее да се вмести в хърватската финансова рамка. Неофициално е известно, че Хърватска иска да купи 12-те си многоцелеви изтребителя с всичко необходимо за експлоатацията им, включително и оръжия за €1 млрд.

В същото време, скорошната официална оферта за F-16V за Бахрейн се видя, че единичната цена на този изтребител (с включено обучение, логистика и наземно оборудване, но без въоръжение) възлиза на около $145 млн. на самолет. Това значи, че 12-те изтребителя за Хърватска би трябвало да са на цена от минимум €1,7 млрд. (около €1,45), без да се смятат оръжията, които страната желае.

Възможно е американската страна да е предложила друга, по-опростена и евтина версия за Хърватска или да е предложила по-ниска цена, за да се вмести в хърватските финансови рамки. За сега, твърда информация по въпроса няма.

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale
Следваща публикация
Франция поема разследването на инцидента с A380
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие

Новият командир на индийските ВВС генерал Р К С Бхадауриа, който пое поста на 1 октомври 2019 г., обяви плановете за развитието на индийската военна авиация в следващите 12 години. Това съобщава индийският вестник Business Standard.

Меню