САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

34 прочитания

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Кръстичевич е дал детайли по офертите, които постъпиха в хърватското МО вчера. Той е съобщил, че САЩ, Гърция и Израел са предложили F-16, като е уточнил, че американската оферта е за новопроизведени самолети. Швеция е предложила нови Gripen C/D.

Хърватският военен министър е потвърдил, че освен летателните характеристики, ще се гледат и финансово-икономическите параметри и пакета за индустриално сътрудничество.

Графикът за доставки на 12-те изтребителя е два през 2020 г., четири през следващата година и последните шест на куп през 2022 г. За тогава се планира и достигането на начално ниво на оперативна готовност и явно за тогава се планира пенсионирането на сега използваните 12 МиГ-21.

Повече от интересно е че САЩ са решили да участват с новопроизведен самолет в хърватския конкурс. Според спекулации в хърватските медии американската страна е предложила F-16V (известен още, като F-16 Block 70).

Основният въпрос, който възниква около американската оферта, е дали тя ще успее да се вмести в хърватската финансова рамка. Неофициално е известно, че Хърватска иска да купи 12-те си многоцелеви изтребителя с всичко необходимо за експлоатацията им, включително и оръжия за €1 млрд.

В същото време, скорошната официална оферта за F-16V за Бахрейн се видя, че единичната цена на този изтребител (с включено обучение, логистика и наземно оборудване, но без въоръжение) възлиза на около $145 млн. на самолет. Това значи, че 12-те изтребителя за Хърватска би трябвало да са на цена от минимум €1,7 млрд. (около €1,45), без да се смятат оръжията, които страната желае.

Възможно е американската страна да е предложила друга, по-опростена и евтина версия за Хърватска или да е предложила по-ниска цена, за да се вмести в хърватските финансови рамки. За сега, твърда информация по въпроса няма.

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale
Следваща публикация
Франция поема разследването на инцидента с A380
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Меню