Airbus прекръсти CSeries на A220

52 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Означението все пак се различава от сега използвания формат A3xx. По-късият модел, който до сега бе известен като CS100 става A220-100, а по-дългият CS300 – A220-300.

Реално това е второто ребрандиране на самолетите. Първоначално двата модела на фамилията бяха известни като C110 и C130, но в последствие от Bombardier ги прекръстиха на CS100 и CS300.

В рамките на церемонията, на която бе обявен новия индекс на фамилията CSeries, бе показан и един от прототипите (C-FFDO), който бе получил стандартната бяло-синя окраска на Airbus и новия индекс.

Airbus пое контрола над програмата CSeries на 1 юли 2018 г., след като купи 50,01% от дяла на Bombardier в нея. Канадският самолетостроител запазва 34%, а инвестиционния фонд на канадската провинция Квебек – Investissement Québec – 16%. В бъдеще Airbus има опцията да изкупи и останалите дялове в програмата.

Въпреки ребрандирането, от Airbus подчертават, че A220 ще остане продукт, който се сглобява в Канада и няма да има съкращения на работни места там.

Сега Airbus притежава два самолета с доста сходни характеристики – CS300 и A319neo превозват между 130 и 160 пасажери, в зависимост от конфигурациите си, а максималната далечина на полет за CS300 е около 6100 km, а за A319neo – 6900 km.

Благодарение на CS100 Airbus ще може да предлага пътнически самолети с капацитет в границите на 110 – 130 места. Нещо, което липсваше в портфолиото на компанията след като A318 фактически не се произвежда от пет години.

От Airbus очакват до края на годината да продадат двуцифрено число A220, а търсенето на семейството в следващите 20 години ще е в рамките на около 3000 броя.

Reuters съобщава, че в скоро време се очаква сериозна сделка за A220 с американския превозвач JetBlue, но от авиокомпанията и от Airbus са отказали официални коментари.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания интегрира нови оръжия в Eurofighter
Следваща публикация
Италия няма да купува повече F-35 и ще преразгледа настоящата сделка
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Delta Air Lines прави голяма поръчка за A321neo

Американската авиокомпания Delta Air Lines съобщи, че купува 100 броя Airbus A321neo и си запазва опциите за още толкова машини в рамките на програмата си за подмяна на тяснофюзелажния флот на компанията.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo

Новият шеф на продажбите и маркетинга на Airbus Ерик Шултц се надява да спечели поне двама нови клиенти за модела A330neo в рамките на тази година и ще съсредоточи вниманието си върху него с надеждата за повече продажби през годината. Това съобщава Reuters.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню