Великобритания интегрира нови оръжия в Eurofighter

55 прочитания

Кралските ВВС са получили първия изтребител Eurofighter Typhoon, който е преминал през модернизационния проект Centurion. Това са съобщили от BAE Systems, които са основен изпълнител.

Модернизационния проект Centurion минава през два етапа. Първият, известен като Typhoon Phase 2 Enhancement (P2E), интегрира на британските Typhoon ракетата за далечен въздушен бой Meteor и крилатата ракета Storm Shadow.

През този етап от проекта са преминали 26 броя британски Eurofighter, които са вече доставени в Кралските ВВС и техните екипажи ще започнат да тренират с новите си способности.

В рамките на втория етап от проекта Centurion (известен като Typhoon Phase 3 Enhancement (P3E)) се интегрира и малокалибрената ракета „въздух-земя” Brimstone. Сега вървят изпитания на тази модернизация и се очаква тя да бъде серийно въведена на британските Typhoon FGR4 в края на 2018 г.

Работата по проекта Centurion се извършва с цел достигане на пълни многоцелеви способности с британските Eurofighter, преди изваждането от въоръжение на изтребителя-бомбардировач Tornado GR4 през април 2019 г.

Британските Eurofighter вече разполагат с управляемия боеприпас Raytheon Paveway IV, който има GPS/инерциално насочване. Те са интегрирани по време на модернизацията P1E.

Кралските ВВС разполагат с 51 броя Eurofighter Tranche 1, 67 броя Tranche 2 и около 10 от заявените 40 броя от Tranche 3. Всички тези машини, без 24 броя Tranche 1 (те ще бъдат използвани само за задачи по „ер полисинг”), ще преминат през модернизацията по проекта Centurion.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отново избира нов изтребител
Следваща публикация
Airbus прекръсти CSeries на A220
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия получи оферти за замяна на Tornado

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Меню