Индия получи своите първи Rafale

710 прочитания

Индия официално получи своите първи четири многоцелеви изтребители Dassault Rafale DH/EH. Това стана днес, 8 октомври 2019 г. в линията за крайно сглобяване в Мериняк, край Бордо.

Самолетите бяха официално предадени на индийския военен министър Ракша Мантри и са част от сделката за общо 36 машини, които настоящото индийско правителство на премиера Нарендра Моди подписа през 2016 г. Тази сделка е фактическа останка от мегасделката по програмата MMRCA, която предвиждаше покупката на 126 многоцелеви изтребителя.

През януари 2012 г. Rafale бе обявен за победител в конкурса, който предвиждаше покупката на 18 изтребителя в готово състояние, а останалите 108 трябваше да се сглобяват в Индия от HAL.

След три години на безплодни преговори, проектът пропадна, тъй като френската и индийската страна не успяха да се договорят за основни моменти по нея, включително цени, трансфер на технологии, контрол върху качеството и други.

На база на правната рамка от проекта MMRCA през 2016 г. бе подписан договор за 36 броя Rafale, които ще се сглобяват във Франция и които трябва да помогнат за закърпване на все по-намаляващата въздушна индийска мощ.

Индийските Rafale са от стандарта F3R, който е актуален за изтребителя в момента. Индия е поискала на самолета да се интегрира израелския целеоказващ контейнер Litening, тъй като той е стандартен за индийските ВВС. В бъдеще се планира и интеграцията на свръхзвуковата ракета BrahMos-NG, която се разработва в момента. Друго индийско оръжие, планирано за интеграция, е ракетата „въздух-въздух” Astra.

Първите Rafale ще пристигнат в Индия през март 2020 г., а цялата доставка на всички 36 изтребителя, ще се реализира до края на 2022 г.

Междувременно Rafale се разглежда като опция в две други индийски програми. Едната е MRFA (Multi-Role Fighter Aircraft) за покупка на 114 броя многоцелеви изтребители, а другата е за избор на 57 нови палубни изтребители.

Индия е третият експортен клиент на типа след Египет и Катар.

Свързани теми

Предишна публикация
Депутати се запознаха с тренажора на PC-9M в Долна Митрополия
Следваща публикация
И последните четири Су-25 заминаха за ремонт в Беларус
710 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…
Меню