Словакия избра F-16V

44 прочитания

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Съобщението бе направено след редовното правителствено заседание на словашкия кабинет. То идва само три седмици, след като премиера на страната Петер Пелегрини обяви, че решението ще бъде отложено, за да бъде прецизиран избора.

Словашкият военен министър Гаждош е заявил, че американската оферта е по-добра и предлага по-дългосрочни перспективи за словашките ВВС. Според него, цената на жизнения цикъл на F-16V ще бъде с около 8% по-ниска от тази на Gripen C/D, въпреки че американската оферта е значително по-скъпа.

Според словашкото МО, цената на придобиване на 14 броя F-16V, заедно с логистика, обучение, въоръжение и техническа поддръжка за две години е €1,589 млрд., докато шведската оферта била с „няколкостотин милиона” по-евтина.

Министър Гаждош изтъква, че САЩ били готови да подпишат договор веднага, докато шведската страна искала да проведе още преговори, преди да се подпише договор. Това пък обезсмисляло възможността на шведите да направят първа доставка в рамките на 18 – 20 месеца от подписване на договора.

Все още не са известни доста от детайлите по евентуалния договор, но явно Словакия е орязала доста от първоначално предложения пакет от САЩ, който възлизаше на около €2,4 млрд. Предполага се, че страната се е отказала от въоръжението „въздух-земя” и от значителна част от наземното оборудване, като например тренажорите.

Няма и яснота за това, кога ще започнат доставките, но по-рано представители на Lockheed Martin заявиха, че те могат да стартират най-рано през 2023 г.

Словакия се опитва да избере нов боен самолет за своите ВВС вече няколко години. През 2014 г. бе решено страната да вземе изтребители Gripen C/D на оперативен лизинг, но преговорите с шведската страна се оказаха безплодни.

През март 2016 г. се проведоха нови парламентарни избори, които бяха спечелени отново от лявата социал-демократична партия Smer. Тя обаче влезе в коалиция с националистическата и евроскептична формация Словашката национална партия (SNS), която излъчи и министъра на отбраната Гаждош.

Изначално той реши да продължи преговорите с Швеция за Gripen, но след това обяви, че ще бъде направен конкурс, който да сравни Gripen C/D с новопроизведени F-16. Представители на SNS многократно се изказваха в полза на американската оферта в последните месеци, а словашките медии съобщаваха, че министър Гаждош е твърд привърженик на покупката на F-16 и е открито враждебен към шведските оферти.

На 20 юни 2018 г. словашкият премиер Петер Пелегрини, който е от партията Smer, заяви, че изборът на нов изтребител ще се отложи, защото той не трябвало да бъде правен под натиск и той е избор на цялото правителство, а не само на военното ведомство на Словакия.  Словашките медии съобщаваха, че останалите партии в управляващата коалиция не са били очаровани от евентуалния избор на F-16. Очакваше се решението да бъде отложено за есента, но явно противоречията в коалицията са били бързо загладени.

Случайно или не, Словакия обяви, че избира нов американски изтребител в първия ден срещата на върха на НАТО, която се провежда в момента в Брюксел. На нея американският президент Доналд Тръмп за пореден път изказа тезата си, че европейските страни не влагат достатъчно за отбрана, а САЩ поемали твърде много ангажименти за колективната отбрана.

Решението на словашкото правителство бе яростно критикувано от двете най-големи опозиционни партии. Либералната партия Свобода и солидарност (SaS) е поискала изборът да бъде отложен, докато се постигне по-широк обществен консенсус по въпроса и правителството да представи по-ясно аргументация на избора си. Дясноцентристка консервативна партия Обикновени хора и независими личности (OĽaNO) обяви, че правителството харчи твърде много пари за бойни самолети без реални задачи. Управляващата коалиция обаче има комфортно мнозинство от 82-ма депутати в 150-местния словашки парламент.

Словакия се превръща във втория клиент на последното поколение F-16V (известно и като Block 70/72). Първата държава избрала типа е Бахрейн, която поръча 16 такива машини.

Словашкият избор е пореден удар за шведската компания Saab, която произвежда изтребителите Gripen C/D. В края на март Хърватска избра употребявани изтребители F-16C/D от Израел, а сега Словакия избира новопроизведени F-16. Единствените надежди на компанията и шведското правителство, за продажба на изтребители в Източна Европа в момента са свързани с България.

Двата загубени конкурса в рамките на няколко месеца, обаче наливат вода в мелницата на про-F-16 лобито у нас, което многократно изтъква, че американският изтребител е на въоръжение във всички съседи на България, които са членове на НАТО. Очаква се България да избере нов изтребител през ноември или декември тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
JetBlue поръчва A220
Следваща публикация
Швейцария отново избира нов изтребител
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

Меню