Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала

16 прочитания

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

Проектът бе одобрен от Комисията по отбрана към Народното събрание на извънредно заседание вчера, 5 юни 2018 г. Очаква се днес, 6 юни, да бъде одобрен и от Комисията по бюджет и финанси.

Бързото вкарване на проекта за гласуване в пленарна зала е изненадващо. През 2016 г. същият процес (от одобрението на министерски съвет, през гласуването в парламентарните комисии до гласуването в пленарна зала) отне малко повече от два месеца.

Обсъждането на изтребителния проект ще мине заедно с обсъждането на проекта за нова бойна машина за пехотата. Двата са обединени в точка 2 от програмата за 7 юни. Под точка 1 е проекта за решение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”, а под точка 3 за деня е гласуването на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Така утрешният ден се очертава изключително интензивен за народните представители.

Очаква се инвестиционните проекти да минат успешно през гласуването в пленарна зала. Управляващата коалиция има 122 депутати в 240-местния парламент. Най-вероятно проектът ще бъде подкрепен и от депутатите на ДПС, които са 26 на брой, което ще осигури комфортно мнозинство. Така е почти невъзможно БСП и „Воля” да могат да спрат проектите, тъй като имат едва 92 народни представители.

На вчерашното заседание на комисията по отбрана депутатите на БСП гласуваха „въздържал се”, както и народните представители на партията на Веселин Марешки.

Самият Марешки днес заяви, че иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради скоростното вкарване за гласуване на двата проекта за инвестиционни разходи, чиято обща стойност е 3,34 млрд. лева с ДДС. Марешки желае разходите за отбрана да се пренасочат към социални дейности.

Ако инвестиционните проекти бъдат одобрени, то той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник. Според инвестиционния проект, в 14-дневен срок след одобрението от Парламента, трябва да се пристъпи към изпращане на запитвания за предоставяне на оферти (RFP).

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София
Следваща публикация
Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Нови политически престрелки около покупката на F-16

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Меню