Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала

16 прочитания

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

Проектът бе одобрен от Комисията по отбрана към Народното събрание на извънредно заседание вчера, 5 юни 2018 г. Очаква се днес, 6 юни, да бъде одобрен и от Комисията по бюджет и финанси.

Бързото вкарване на проекта за гласуване в пленарна зала е изненадващо. През 2016 г. същият процес (от одобрението на министерски съвет, през гласуването в парламентарните комисии до гласуването в пленарна зала) отне малко повече от два месеца.

Обсъждането на изтребителния проект ще мине заедно с обсъждането на проекта за нова бойна машина за пехотата. Двата са обединени в точка 2 от програмата за 7 юни. Под точка 1 е проекта за решение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”, а под точка 3 за деня е гласуването на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Така утрешният ден се очертава изключително интензивен за народните представители.

Очаква се инвестиционните проекти да минат успешно през гласуването в пленарна зала. Управляващата коалиция има 122 депутати в 240-местния парламент. Най-вероятно проектът ще бъде подкрепен и от депутатите на ДПС, които са 26 на брой, което ще осигури комфортно мнозинство. Така е почти невъзможно БСП и „Воля” да могат да спрат проектите, тъй като имат едва 92 народни представители.

На вчерашното заседание на комисията по отбрана депутатите на БСП гласуваха „въздържал се”, както и народните представители на партията на Веселин Марешки.

Самият Марешки днес заяви, че иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради скоростното вкарване за гласуване на двата проекта за инвестиционни разходи, чиято обща стойност е 3,34 млрд. лева с ДДС. Марешки желае разходите за отбрана да се пренасочат към социални дейности.

Ако инвестиционните проекти бъдат одобрени, то той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник. Според инвестиционния проект, в 14-дневен срок след одобрението от Парламента, трябва да се пристъпи към изпращане на запитвания за предоставяне на оферти (RFP).

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София
Следваща публикация
Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия

БСП няма да подкрепи решението на правителството за започване на преговори за покупка на F-16, тъй като то противоречи на решението на Народното събрание от юни 2018 г. Това заявиха от партията днес, 8 януари 2019 г.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че правителството няма да се меси в избора на нов изтребител и той зависел от експертната комисия. Това каза тя днес, 14 декември 2018 г. след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение у нас.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Меню