Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала

6 прочитания

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

Проектът бе одобрен от Комисията по отбрана към Народното събрание на извънредно заседание вчера, 5 юни 2018 г. Очаква се днес, 6 юни, да бъде одобрен и от Комисията по бюджет и финанси.

Бързото вкарване на проекта за гласуване в пленарна зала е изненадващо. През 2016 г. същият процес (от одобрението на министерски съвет, през гласуването в парламентарните комисии до гласуването в пленарна зала) отне малко повече от два месеца.

Обсъждането на изтребителния проект ще мине заедно с обсъждането на проекта за нова бойна машина за пехотата. Двата са обединени в точка 2 от програмата за 7 юни. Под точка 1 е проекта за решение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”, а под точка 3 за деня е гласуването на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Така утрешният ден се очертава изключително интензивен за народните представители.

Очаква се инвестиционните проекти да минат успешно през гласуването в пленарна зала. Управляващата коалиция има 122 депутати в 240-местния парламент. Най-вероятно проектът ще бъде подкрепен и от депутатите на ДПС, които са 26 на брой, което ще осигури комфортно мнозинство. Така е почти невъзможно БСП и „Воля” да могат да спрат проектите, тъй като имат едва 92 народни представители.

На вчерашното заседание на комисията по отбрана депутатите на БСП гласуваха „въздържал се”, както и народните представители на партията на Веселин Марешки.

Самият Марешки днес заяви, че иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради скоростното вкарване за гласуване на двата проекта за инвестиционни разходи, чиято обща стойност е 3,34 млрд. лева с ДДС. Марешки желае разходите за отбрана да се пренасочат към социални дейности.

Ако инвестиционните проекти бъдат одобрени, то той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник. Според инвестиционния проект, в 14-дневен срок след одобрението от Парламента, трябва да се пристъпи към изпращане на запитвания за предоставяне на оферти (RFP).

Свързани теми

Предишна публикация
Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров
Следваща публикация
Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: За изтребителя ползвахме експертизата на Константин Попов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че при избора на нов боен самолет е използвана експертизата на бившия командир на ВВС Константин Попов, който в момента е депутат от същата партия. Това Цветанов каза днес, 21 януари 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител

Волен Сидеров, лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” в Народното събрание, се обяви срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. Това направи той днес, 2 януари 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител

Военно-политическата група, която бе назначена от премиера Борисов в края на октомври, няма да взима решение за новия боен самолет, а само ще води преговори с потенциалните доставчици. Точният механизъм на решението, обаче продължава да е неясен. Това се чете от интервюто на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, публикувано в броя от днес, 16 ноември 2018 г., на ведомствения вестник „Българска армия”.

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.

Меню