Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна зала

16 прочитания

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

Проектът бе одобрен от Комисията по отбрана към Народното събрание на извънредно заседание вчера, 5 юни 2018 г. Очаква се днес, 6 юни, да бъде одобрен и от Комисията по бюджет и финанси.

Бързото вкарване на проекта за гласуване в пленарна зала е изненадващо. През 2016 г. същият процес (от одобрението на министерски съвет, през гласуването в парламентарните комисии до гласуването в пленарна зала) отне малко повече от два месеца.

Обсъждането на изтребителния проект ще мине заедно с обсъждането на проекта за нова бойна машина за пехотата. Двата са обединени в точка 2 от програмата за 7 юни. Под точка 1 е проекта за решение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”, а под точка 3 за деня е гласуването на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Така утрешният ден се очертава изключително интензивен за народните представители.

Очаква се инвестиционните проекти да минат успешно през гласуването в пленарна зала. Управляващата коалиция има 122 депутати в 240-местния парламент. Най-вероятно проектът ще бъде подкрепен и от депутатите на ДПС, които са 26 на брой, което ще осигури комфортно мнозинство. Така е почти невъзможно БСП и „Воля” да могат да спрат проектите, тъй като имат едва 92 народни представители.

На вчерашното заседание на комисията по отбрана депутатите на БСП гласуваха „въздържал се”, както и народните представители на партията на Веселин Марешки.

Самият Марешки днес заяви, че иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради скоростното вкарване за гласуване на двата проекта за инвестиционни разходи, чиято обща стойност е 3,34 млрд. лева с ДДС. Марешки желае разходите за отбрана да се пренасочат към социални дейности.

Ако инвестиционните проекти бъдат одобрени, то той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник. Според инвестиционния проект, в 14-дневен срок след одобрението от Парламента, трябва да се пристъпи към изпращане на запитвания за предоставяне на оферти (RFP).

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София
Следваща публикация
Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Николай Ненчев е твърдо за F-16

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам

Премиерът Бойко Борисов направи опит да се разграничи от процеса за придобиване на нов изтребител, като заяви, че той не участва в него, но бил заръчал максимална прозрачност, търсене на мнението на пилотите и изрази предпочитанието си за нови изтребители. Това каза той днес, 2 октомври 2018 г.

Меню