Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

12 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

„Сроковете са безкрайно амбициозни и има възможност за тяхното удължаване. Сроковете са важни, но наистина е по-важното ние да вземем правилното решение за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост от която страдаме”, смята Попов.

Попов заяви още, че очаква междудържавният договор за новия изтребител да се ратифицира от Народното събрание в началото на следващата година. До сега, повечето официални лица поддържаха тезата, че договор ще има до края на годината.

„Тук (ратификацията в Парламента – бел. ред.) е моментът на търсене на политическо съгласие и споделяне на политическа отговорност при вземане на едно такова решение. От ратификацията, до постигането на пълните оперативни способности са необходими някъде около шест – седем години. Ние трябва да гледаме далеч напред”, отбелязва Попов.

Струва си да се отбележи забележката на Попов за това, че ще минат шест – седем години до достигането на пълните оперативни способности. Ако оценките му са точни, то говорим за 2025 – 2026 г.

Константин Попов се опитва да хвърли светлина и за процеса на избор на нов боен самолет.

„Процедурата е доста ясно разписана в проекта за инвестиционен разход. Бяха изпратени искания за оферти, те бяха получени, сега работи една междуведомствена работна група, която ще въвежда данните, за да направи една добра и точна военна експертиза за оперативните възможности и оперативната ефективност на предложените варианти. След което ще има една политико-военна направляваща група, която ще проведе необходимите разговори за оптимизиране на офертите, ще бъде представено това решение в Министерски съвет и той ще вземе решение и ще оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на договор”, обяснява Попов.

Неяснотата около точната процедура, по която ще работи т.нар. „политико-военна група” остава. До момента по темата са се изказали министърът на отбраната Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов, но все така точната методика не става ясна и по-точно в частта ѝ, в която в работата се включва въпросната група – не е ясно, дали тази група трябва да излезе с решение, което директно да влезе в МС, или нейното решение ще отиде при министър Каракачанов, който пък да го одобри и внесе в МС, нито е ясно дали военната експертиза ще бъде зачетена.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия е дала опция и за придобиване на нови Eurofighter
Следваща публикация
Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню