Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

4 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

„Сроковете са безкрайно амбициозни и има възможност за тяхното удължаване. Сроковете са важни, но наистина е по-важното ние да вземем правилното решение за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост от която страдаме”, смята Попов.

Попов заяви още, че очаква междудържавният договор за новия изтребител да се ратифицира от Народното събрание в началото на следващата година. До сега, повечето официални лица поддържаха тезата, че договор ще има до края на годината.

„Тук (ратификацията в Парламента – бел. ред.) е моментът на търсене на политическо съгласие и споделяне на политическа отговорност при вземане на едно такова решение. От ратификацията, до постигането на пълните оперативни способности са необходими някъде около шест – седем години. Ние трябва да гледаме далеч напред”, отбелязва Попов.

Струва си да се отбележи забележката на Попов за това, че ще минат шест – седем години до достигането на пълните оперативни способности. Ако оценките му са точни, то говорим за 2025 – 2026 г.

Константин Попов се опитва да хвърли светлина и за процеса на избор на нов боен самолет.

„Процедурата е доста ясно разписана в проекта за инвестиционен разход. Бяха изпратени искания за оферти, те бяха получени, сега работи една междуведомствена работна група, която ще въвежда данните, за да направи една добра и точна военна експертиза за оперативните възможности и оперативната ефективност на предложените варианти. След което ще има една политико-военна направляваща група, която ще проведе необходимите разговори за оптимизиране на офертите, ще бъде представено това решение в Министерски съвет и той ще вземе решение и ще оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на договор”, обяснява Попов.

Неяснотата около точната процедура, по която ще работи т.нар. „политико-военна група” остава. До момента по темата са се изказали министърът на отбраната Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов, но все така точната методика не става ясна и по-точно в частта ѝ, в която в работата се включва въпросната група – не е ясно, дали тази група трябва да излезе с решение, което директно да влезе в МС, или нейното решение ще отиде при министър Каракачанов, който пък да го одобри и внесе в МС, нито е ясно дали военната експертиза ще бъде зачетена.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9
Следваща публикация
Италия е дала опция и за придобиване на нови Eurofighter
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

7 прочитания

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

6 прочитания

Министър Каракачанов: Реалностите изискват да се възстанови ВВВУ

Реалностите изискват да върнем комплексното авиационно образование на кадри за българските ВВС и гражданската авиация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 17 април 2018 г., при откриването на експертна дискусия на тема „Военновъздушно училище – идеи и работещи модели“. Това съобщават от МО.

6 прочитания

Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

4 прочитания

Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

4 прочитания

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

1K прочитания
Меню