Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

11 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

„Сроковете са безкрайно амбициозни и има възможност за тяхното удължаване. Сроковете са важни, но наистина е по-важното ние да вземем правилното решение за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост от която страдаме”, смята Попов.

Попов заяви още, че очаква междудържавният договор за новия изтребител да се ратифицира от Народното събрание в началото на следващата година. До сега, повечето официални лица поддържаха тезата, че договор ще има до края на годината.

„Тук (ратификацията в Парламента – бел. ред.) е моментът на търсене на политическо съгласие и споделяне на политическа отговорност при вземане на едно такова решение. От ратификацията, до постигането на пълните оперативни способности са необходими някъде около шест – седем години. Ние трябва да гледаме далеч напред”, отбелязва Попов.

Струва си да се отбележи забележката на Попов за това, че ще минат шест – седем години до достигането на пълните оперативни способности. Ако оценките му са точни, то говорим за 2025 – 2026 г.

Константин Попов се опитва да хвърли светлина и за процеса на избор на нов боен самолет.

„Процедурата е доста ясно разписана в проекта за инвестиционен разход. Бяха изпратени искания за оферти, те бяха получени, сега работи една междуведомствена работна група, която ще въвежда данните, за да направи една добра и точна военна експертиза за оперативните възможности и оперативната ефективност на предложените варианти. След което ще има една политико-военна направляваща група, която ще проведе необходимите разговори за оптимизиране на офертите, ще бъде представено това решение в Министерски съвет и той ще вземе решение и ще оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на договор”, обяснява Попов.

Неяснотата около точната процедура, по която ще работи т.нар. „политико-военна група” остава. До момента по темата са се изказали министърът на отбраната Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов, но все така точната методика не става ясна и по-точно в частта ѝ, в която в работата се включва въпросната група – не е ясно, дали тази група трябва да излезе с решение, което директно да влезе в МС, или нейното решение ще отиде при министър Каракачанов, който пък да го одобри и внесе в МС, нито е ясно дали военната експертиза ще бъде зачетена.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия е дала опция и за придобиване на нови Eurofighter
Следваща публикация
Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Политико-военна група, назначена от премиера, ще избере реално новия изтребител

Новият боен самолет за българските ВВС ще бъде избран от „политико-военна група”, която ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов. Това се чете в отговора на парламентарен въпрос министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Меню