Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

11 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

„Сроковете са безкрайно амбициозни и има възможност за тяхното удължаване. Сроковете са важни, но наистина е по-важното ние да вземем правилното решение за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост от която страдаме”, смята Попов.

Попов заяви още, че очаква междудържавният договор за новия изтребител да се ратифицира от Народното събрание в началото на следващата година. До сега, повечето официални лица поддържаха тезата, че договор ще има до края на годината.

„Тук (ратификацията в Парламента – бел. ред.) е моментът на търсене на политическо съгласие и споделяне на политическа отговорност при вземане на едно такова решение. От ратификацията, до постигането на пълните оперативни способности са необходими някъде около шест – седем години. Ние трябва да гледаме далеч напред”, отбелязва Попов.

Струва си да се отбележи забележката на Попов за това, че ще минат шест – седем години до достигането на пълните оперативни способности. Ако оценките му са точни, то говорим за 2025 – 2026 г.

Константин Попов се опитва да хвърли светлина и за процеса на избор на нов боен самолет.

„Процедурата е доста ясно разписана в проекта за инвестиционен разход. Бяха изпратени искания за оферти, те бяха получени, сега работи една междуведомствена работна група, която ще въвежда данните, за да направи една добра и точна военна експертиза за оперативните възможности и оперативната ефективност на предложените варианти. След което ще има една политико-военна направляваща група, която ще проведе необходимите разговори за оптимизиране на офертите, ще бъде представено това решение в Министерски съвет и той ще вземе решение и ще оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на договор”, обяснява Попов.

Неяснотата около точната процедура, по която ще работи т.нар. „политико-военна група” остава. До момента по темата са се изказали министърът на отбраната Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов, но все така точната методика не става ясна и по-точно в частта ѝ, в която в работата се включва въпросната група – не е ясно, дали тази група трябва да излезе с решение, което директно да влезе в МС, или нейното решение ще отиде при министър Каракачанов, който пък да го одобри и внесе в МС, нито е ясно дали военната експертиза ще бъде зачетена.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия е дала опция и за придобиване на нови Eurofighter
Следваща публикация
Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Плевнелиев се притеснява, че България ще избере Gripen, а не F-16

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) изрази силно притеснение, че има шанс България да не избере F-16, а вместо него Gripen. Той се отдаде на близо 10 минутна тирада в подкрепа на американския изтребител и на няколко пъти атакува военната експертиза, като ненужна. Това Плевнелиев направи днес, 13 октомври 2018 г. в предаването „Брюскел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Меню