Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

885 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, е заявил Цветан Цветанов пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Темата за покупката на F-16 e била сред основните коментирани от двамата в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.

„По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на F-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО”, съобщават още от пресцентъра на ГЕРБ.

Изказванията на Цветанов от САЩ често предначертават процесите по избора на изтребител у нас. В началото на декември той обеща оттам, че ще има бързо политическо решение по темата и действително за малко повече от месец решението за покупка на F-16 мина по цялата държавна верига.

В срядата на януари военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква преговорите да приключат за три – четири месеца, което съвпада със сроковете дадени от Цветанов в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира пролетната кампания за набиране на ръководители на въздушното движение
Следваща публикация
Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.
885 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Меню