Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

884 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, е заявил Цветан Цветанов пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Темата за покупката на F-16 e била сред основните коментирани от двамата в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.

„По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на F-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО”, съобщават още от пресцентъра на ГЕРБ.

Изказванията на Цветанов от САЩ често предначертават процесите по избора на изтребител у нас. В началото на декември той обеща оттам, че ще има бързо политическо решение по темата и действително за малко повече от месец решението за покупка на F-16 мина по цялата държавна верига.

В срядата на януари военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква преговорите да приключат за три – четири месеца, което съвпада със сроковете дадени от Цветанов в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира пролетната кампания за набиране на ръководители на въздушното движение
Следваща публикация
Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.
884 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Меню