САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

1K прочитания

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

В съобщението на американското посолство се казва, че офертата съдържа осем самолета, въоръжение, оборудване към тях и обучение. Не се дават никакви други съществени детайли, като само се отбелязва, че посолството е доволно от работата с българската страна по дефинирането на точните български изисквания.

Това, което САЩ са изпратили е LOA (Letter of Offer and Acceptance) по смисъла на американското законодателство за оръжеен експорт. Документът изпълнява едновременно две роли – на обвързваща оферта и на договор, който може да бъде подписан между двете страни.

LOA важи в срок от 60 дни. В този период, или документът трябва да се подпише, или да се предприемат стъпки за предоговарянето му, или да се поиска удължаване на срока за офертата.

От Министерство на отбраната обявиха, че очакват цената, която ще се даде в обвързващата оферта от САЩ да бъде в рамките на $1,2 млрд. (2,1 млрд. лева). Не е ясно как американската оферта ще бъде изменена в сравнение с това, което България бе поискала в своето писмо с искане за официална оферта (LOR) и което бе отразено в уведомлението до Конгреса, публикувано в началото на месеца.

Многократно български официално лица са заявявали, че сделката със САЩ ще бъде подписана до средата на годината, преди Парламента да излезе в лятна ваканция през август.

Свързани теми

Предишна публикация
Шведската оферта за 10 Gripen C/D е все още валидна, заяви посланикът на кралството у нас
Следваща публикация
Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Меню