Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS

42 прочитания

Великобритания иска да запази водещата си роля в създаване на бойни самолети и няма да се задоволи с второстепенна роля в френско-германския проект за проектиране на боен самолет от следващо поколение FCAS. Това съобщава Reuters, цитирайки командващия на Кралските ВВС.

„Ние имаме водещи в света способности и ще решим какво да правим с тях в бъдеще. Това, което няма да правим е да следваме други страни. Не смятам, че британската роля е просто да следва Франция и Германия”, заявява въздушен маршал Стивън Хилър, командващ Кралските ВВС пред журналисти.

Командващият Кралските ВВС е подчертал, че страната му е имала водеща роля в разработката на Eurofighter и F-35.

Очаква се в близките седмици Обединеното кралство да публикува своята стратегия за дългосрочно развитие на въздушната си мощ. Предполага се, че в нея ще е заложено създаването на боен самолет от следващо поколение.

В същото време, на фона на идващия Brеxit все по-силно се усеща отдалечаването на Великобритания от страните от ЕС, особено в светлината на участието в различни високотехнологични проекти, като например програмата за сателитна навигация Galileo.

Франция и Германия се споразумяха да работят по проекта FCAS, който цели създаване на система от системи, включително и нов боен самолет. Франция вече пое водещата роля, като офисът на проекта ще е там, а компанията Dassault ще е основна движеща сила. Двете страни заявиха, че на по-късен етап проектът ще е отворен и за други страни, но за сега той ще се движи само от тях с цел по-бързото му развитие.

Командващият Кралските ВВС е отказал да коментира дали наистина страната му е разговаряла с Швеция за евентуална съвместна работа по боен самолет от следващо поколение. Подобни медийни съобщения са появиха през миналата седмица.

Отново през миналата седмица Дирк Хоке, глава на Airbus Defence and Space, посочи, че страни като Великобритания и Испания са естествени партньори за програмаат FCAS и че европейските държави трябва да се съсредоточат върху един проект, ако искат да са конкурентоспособни.

В началото на месеца бе съобщено, че Франция и Германия са предложили на Испания статус на наблюдател в проекта FCAS. Предложението е дошло в отговор на испанско запитване за евентуално участие в проекта. Статусът на наблюдател ще даде възможност на Испания да е напълно запозната с проекта, но няма да може да му влияе на този етап. За сега не е получен отговор от испанската страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Northrop Grumman иска да строи с Япония изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Leonardo се опитва да пласира AW249 в Полша
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия получи оферти за замяна на Tornado

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Меню