Румъния купува още пет F-16 от Португалия

47 прочитания

Румъния ще купи още пет изтребителя F-16 от Португалия. Това е заявил министърът на отбраната на страната Михай Фифор днес, 13 юли 2018 г.

Фифор е съобщил, че наскоро румънска правителствена делегация е посетила Португалия и е постигнала принципна договорка за покупката на още пет броя F-16 – четири едноместни и един двуместен.

Румънският военен министър е уточнил, че детайлите, като например крайната цена на покупката, ще се изчистват. Според него до края на 2018 г. подробностите около сделката трябва да бъдат договорени и тя да бъде предложена за одобрение от правителството и парламента на страната.

Макар и да не се казва изрично, най-вероятно ще става дума за това португалската страна да купи употребявани F-16 Block 15 от САЩ, които да бъдат ремонтирани и модернизирани до стандарта MLU в португалското военно-ремонтно предприятие OGMA. По същата схема бяха купени предишните 12 румънски F-16.

Предвид времето за финализиране на сделката и времето за доставка на машините, Румъния вероятно ще получи новите си пет F-16 след 2021 г.

Фифор е заявил, че правителството не се е отказало от плановете си да направи по-крупна сделка за още 36 броя F-16, като за това продължавало да се водят разговори със САЩ, Гърция и Израел.

През май 2018 г. Фифор заяви, че пълната замяна на румънските МиГ-21 LanceR с F-16 ще стане на два етапа. В рамките на първия ще се купят още четири машини за да се допълни сегашната ескадрила, а след това други 36. Срокът за доставка на 36-те машини, обаче е неясен и явно МиГ-21 ще служат още поне седем – осем години.

През септември 2013 г. Румъния купи 12 употребявани изтребителя F-16 MLU от Португалия, които заедно със САЩ бяха модернизирани до софтуерния стандарт M 5.2R. Първите шест машини бяха получени през септември 2016 г., последвани от три през декември 2016 г. и още три през септември 2017 г. Те се числят към 53-та ескадрила от 86-та авиобаза Фетещи.

Свързани теми

Предишна публикация
Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста
Следваща публикация
Northrop Grumman иска да строи с Япония изтребител от следващо поколение
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Меню