Израел изстреля разузнавателен спътник

134 прочитания

Израел изведе успешно на орбита своя нов разузнавателен сателит Ofek 16. Това стана днес, 6 юли 2020 г.

Стартът е осъществен около 04,00 часа местно време от неназовано съоръжение в Централен Израел. Сателитът е бил изведен на орбита с ракетата-носител Shavit. Макар и стартовата площадка да не се назовава, всички космически изстрелвания в Израел се осъществяват от авиобаза Палмахим.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц е заявил, че стартът е преминал нормално и Ofek 16 е изведен на зададената орбита, като с него в момента се извършват тестове, преди да започне регулярната му употреба. Той е казал, че новият разузнавателен спътник сериозно ще усили израелските военни способности.

Ofek 16 е спътник за оптично разузнаване и е създаден от IAI. Оптичната му система е изработка на Elbit Systems. Тя има разделителна способност от 0.5 m от височина 600 km и с всеки кадър се обхваща площ от 15 km2. Според израелското МО сателитът е сходен на изстреляния през 2016 г. Ofek 11, но е подобрен.

Интересно е че до Ofek 11, разузнавателните спътници на Израел имаха поредна номерация. Няма информация, официална или не, за друг изстрелян разузнавателен сателит от израелската държава между септември 2016 г., когато стартира Ofek 11 и днес.

Израел влага много сериозни усилия за да поддържа способности самостоятелно да изстрелва своите разузнавателни сателити. Ракетата-носител Shavit е четиристепенна и може да изстрелва сателити на ниска околоземна орбита с маса до 800 kg. Интересно е че всички израелски разузнавателни сателити се изстрелват с ретроградна орбита, тъй като Средиземно море е западно от Израел, а ракетите Shavit набират височина над него. Обикновено космическите стартове се осъществяват на изток.

Свързани теми

Предишна публикация
Конгресът на САЩ не отпуска по-голям бюджет на NASA
Следваща публикация
Space Adventures подписа договор с РКК „Энергия” за нов туристически полет
134 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…
Меню