Сенегал става стартов клиент на L-39NG

54 прочитания

Сенегал става стартов клиент на новия чешки учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Това съобщи производителят Aero Vodochody на 4 април 2018 г.

Чешката компания съобщи, че четирите новопроизведени L-39NG ще могат да се използват, както за учебно-тренировъчни цели, така и за леки ударни задачи. В рамките на договора, чиято стойност не се съобщава, се включва обучение на пилоти и технически състав, резервни части, наземно оборудване и други. Няма информация кога ще започнат доставките.

ВВС на Сенегал в момента не оперират с реактивни самолети. През юли 2016 г. страната поръча четири витлови учебно-тренировъчни самолети KAI KT-1, като тяхната доставка се очаква през тази година.

От Aero Vodochody обявяват още, че водят сериозни преговори с още двама потенциални клиенти на L-39NG, но за сега не съобщават други детайли.

Aero Vodochody обяви, че стартира работата по обновяване на класическия реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39 през юли 2014 г. В последствие тези усилия еволюираха в два продукта – L-39CW, който е дълбока модернизация за съществуващите L-39 и L-39NG – новопроизведен самолет със значителни подобрения в конструкцията.

L-39NG се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов ще е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение и ресурс от 15 000 часа.

Очаква се първият прототип на L-39NG да полети до края на 2018 г. В изпитанията ще се включват два летящи прототипа и два за наземни изпитания.

В същото време през март 2018 г. L-39CW получи типов сертификат. Самолетът представлява стандартен L-39C, който получава двигателя Williams International FJ44-4M. Новият двигател има редица предимства пред сега използвания АИ-35ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg. Авиониката на L-39CW може да е е същата като при L-39NG.

За момента има трима клиента за L-39CW.Това е чешката държавна компания LOM Praha, която отговаря за обучението на чешките военни пилоти. Тя поръчва модернизация на седем машини. Другите двама клиенти са американската компания Draken International за шест самолета и демонстрационният тийм Breitling за седем машини.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия
Следваща публикация
Индия отново тръгна да търси нови изтребители
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Diamond Aircraft тества нов учебен самолет

Австрийският самолетостроител Diamond Aircraft Industries GmbH е изпълнил първи полет на нов турбовитлов учебно-тренировъчен самолет DART-550. Машината е полетяла през май 2018 г., но от компанията не дават точна дата.

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Меню